Misstänkt flyktingspion begärs häktad

avTT

Foto: Janerik Henriksson/TT
En person häktas misstänkt för flyktingspionage. Arkivbild.

En man i 45-årsåldern begärs häktad misstänkt för flyktingspioneri.

– Jag yrkar att tingsrätten förklarar NN (den häktades namn) häktad på sannolika skäl misstänkt för olovlig underrättelseverksamhet mot person, grovt brott. Som särskilda häktningsgrunder anförs att det finns risk att han avviker och risk att han kan undanröja bevis, säger åklagare Hans-Jörgen Hanström.

Den misstänkte motsätter sig häktning. Häktningsförhandlingen hålls bakom stängda dörrar med hänvisning till utrikessekretess och förundersökningssekretess.

Den misstänkte flyktingspionen greps vid lunchtid i onsdags efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. Han begärdes häktad på torsdagseftermiddagen.

Spioneriet ska ha pågått mellan den 10 april och den 30 september förra året, enligt handlingar från Stockholms tingsrätt. Säpo vill i nuläget inte uppge vilket land som den misstänkte personen har spionerat för. Om personen har några diplomatiska kopplingar vill de heller inte svara på.

– Dessvärre har vi få uppgifter att ge i nuläget då vi är mitt uppe i rättsprocessen, sade Säpos presschef Karl Melin till TT på torsdagen.

Det misstänkta brottet utreds som grov olovlig underrättelseverksamhet mot person. Säkerhetspolisen sköter förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt att mannen var häktad.