Ghani vill fredsförhandla med talibaner

TT-Reuters TT

Publicerad 2018-11-28

Asraf Ghani.

Afghanistans president Ashraf Ghani har bildat en tolv personer stark delegation som ska försöka förhandla fram ett fredsavtal med talibanerna, meddelar han under en FN-konferens i Genève.

– Jag är nöjd att kunna tillkännage att vi har utarbetat en färdplan för fredsförhandlingar, efter flera månaders intensiva samråd med medborgare runt om i landet, säger han.

En sådan överenskommelse skulle enligt Ghani mynna ut i ett öppet och demokratiskt samhälle som respekterar kvinnors rättigheter – en ambition som sannolikt är främmande för extremiströrelsen.

Presidentens stabschef ska leda förhandlingsgruppen, enligt Ghani.

– Presidentval under våren är centrala för lyckosamma fredsförhandlingar. Det afghanska folket behöver en vald regering med mandat att ratificera och implementera fredsöverenskommelsen och leda försoningsprocessen.

Talibanerna deltog tidigare i november i en fredskonferens om Afghanistan i Ryssland, där dock inga företrädare för Kabulregeringen satt med. Extremiströrelsen har tidigare krävt att USA måste dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan innan några samtal är aktuella. Talibanföreträdare träffade dock amerikanska representanter i Qatar i oktober för direkta samtal om ett slut på den väpnade konflikten.

Kriget i Afghanistan inleddes efter terrordåden mot USA den 11 september 2001. Amerikanska styrkor störtade då talibanstyret, som hade haft makten i det fattiga landet sedan 1996.