Håller ett lika högt tempo som Kinas it-utveckling

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2018-07-24

Hans föräldrar flyttade till Sverige för att ge honom ett bättre liv. Men Tom Xiong drog "hem" till Kina i stället.
Tempot i Tom Xiongs Sommarprogram är lika högt som it-utvecklingen i Kina.

Föräldrarnas liv i ett utfattigt Kina där den enda läroboken i skolan är Maos lilla röda och pappa tvångsarbetar på jordbruksfälten, passerar snabbt revy.
Liksom flytten till Sverige för att ge sonen bättre möjligheter i livet. Föräldrarna satsade allt på ett kort och lånade 20 000 kronor för ett emigrera utan att veta om de skulle få stanna. I Kina hade de en månadslön på 200 kronor.

Tom Xiong.

När Tom som barn vill ha en glass en varm sommardag i Umeå blir det nej. Föräldrarna måste spara.
Ändå blir det inte riktigt som de tänkt sig. Tom vill inte plugga på högskolan utan startar egna företag i stället.

Ville bara skrika rakt ut

Ett av de starkare avsnitten i hans Sommar är när han utlämnande berättar om den konstanta ångesten som är entreprenörens eviga kompanjon. Hur han vaknar svettig på nätterna och bara vill skrika rakt ut av oro.
Berättelsen andas en rastlöshet som verkar vara Tom Xiongs ständiga följeslagare. Han flyttar till New York och ett valbetalt jobb men är ändå inte nöjd. Paradoxalt nog verkar det vara först i Kina han kommer till ro trots att han tillbringat hela sin uppväxt i Sverige.

Kina är världsledande

Den unge entreprenören är minst lika intresserad av att berätta historien om Kinas it-under som om sin egen karriär. Hans fascination över hur landet gått från ett fattigt jordbrukssamhälle till det land i världen där digitaliseringen går allra snabbast verkar oändlig. Han tycker inte att vi Silicon Valley-fixerade västerlänningar fullt ut begriper att det i dag är Kina och inte USA som är världsledande.
Förvandlingen har med Tom Xiongs lite nedlåtande ord skett på samma tid som det tagit Stockholm stad att sätta igång ombyggnationen av Slussen.

Följ ämnen i artikeln