Fler barn söker hjälp för självmordstankar – och fler får ingen

Publicerad 2018-08-22

Antalet barn som ringer Bris för att prata om självmordstankar har ökat lavinartat.

Samtidigt har samtalen från barn som mår dåligt men inte får hjälp fördubblats.

  • Är du ung och upplever att det är svårt att söka eller få hjälp när du mår psykiskt dåligt, är självdestruktiv eller går i självmordstankar? Mejla Aftonbladet och berätta, via jonathan.lundberg@aftonbladet.se. Du får givetvis vara helt anonym.

I sommar har 41 procent fler barn ringt Bris och berättat om självmordstankar än under sommarlovet 2017.

Dubbelt så många som tidigare uppger också att de inte får den hjälp de behöver.

– Vi har en tilltagande mängd barn som mår dåligt, den psykiska ohälsan ökar. Men vi vet också att samhällets stödfunktioner dit barn kan vända sig är ansträngda – då vänder man sig till Bris i stället, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris, till TT.

Samtalen om självdestruktivitet har under samma period ökat med 46 procent.

Samtalen från barn med självmordstankar har ökat med 41 procent i sommar, jämfört med förra året.

Ökar lavinartat

Trenden med ökande psykisk ohälsa av en allvarligare karaktär går längre tillbaka än bara detta sommarlov. Helåret 2017 ökade samtal om allvarliga former av psykisk ohälsa med 25–34 procent jämfört med 2016, enligt Bris.

– Det vi ser nu är att det ökar ytterligare, säger Magnus Jägerskog.

Barns samtal om stödet de får – eller inte får – från samhället har mer än fördubblats i sommar, från 312 till 637. De flesta samtal rör brister; vårdkontakter som inte fungerar eller inte är tillgängliga.

– Barn uppger att det är svårt att få stöd, man hamnar i köer och det stödet man får tycker man många gånger inte fungerar, säger Magnus Jägerskog.

”Väldigt oroande”

Situationen är oroande, anser han.

– Det är väldigt allvarligt att barn uppger att de inte får stöd och hjälp. Risken med det är ju att måendet hos barnet försämras ytterligare.

Han konstaterar att det är valår och tycker att det nu är upp till bevis för politikerna.

– Många av partierna har pekat på brister i samhällets stöd, både inom elevhälsan, socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin. Alla de förslag som politikerna nu går fram med, där man pekar på förstärkningar på olika sätt, det är viktigt att det också blir verkstad efter valet, och att det går snabbt, säger Magnus Jägerskog.