Experter: ”Extrema temperaturer kan bli vanligt närmaste åren”

Publicerad 2018-08-15

Forskare varnar för att extrema temperaturer kan bli en bestående förändring i klimatet om bara ett par år.

Forskaren Florian Sévellec menar att de kommande åren kommer medföra ökade risker för torka och skogsbränder.

– Vi märker inte alltid av den globala uppvärmningen. Som forskare är det skrämmande eftersom människor inte anser det tillräckligt, säger han enligt The Guardian.

På norra halvklotet har sommaren präglats av ihållande värmeböljor och skogsbränder. Flera värmerekord har slagits – i Lissabon mättes temperaturen i början av augusti upp till hisnande 44 grader.

Samtidigt ökar oron för klimatet – en oro som kan vara legitim, om du frågar vissa forskare.

I tidskriften Nature Communications skriver forskaren Florian Sévellec att extremvädret sannolikt kommer att hålla i sig fram till åtminstone år 2022.

Florian Sévellec har baserat sin forskning på ett nytt prognossystem som bygger på statistisk "bakgjutning". Systemet går igenom data från tidigare klimatmodeller för att mäta vilken kombination som var mest effektiv för att förutspå tidigare temperaturtrender.

Och den rådande trenden är tydlig: det varma klimatet är här för att stanna, enligt Sévellecs uträkningar.

”Globala uppvärmningen märks inte alltid”

Han förklarar att det allt varmare klimatet delvis har att göra med ökningen av växthusgasutsläpp.

Dock upplever vi människor det inte som att klimatet ständigt blir varmare tack vare naturliga variationer i vädret som tar udden av extremtemperaturerna. Detta menar han kan vara problematiskt eftersom det leder till att vi ofta inte inser vidden av klimatförändringarna.

– Vi märker inte alltid av den globala uppvärmningen. Som forskare är det skrämmande eftersom människor inte anser det tillräckligt. Allt vi kan göra är att ge människor information och låta dem bestämma själva.

Risk för torka och skogsbränder

Men trenden har inte alltid varit varmare temperaturer. Mellan 1998 till 2010 befann sig de globala temperaturerna i en nedkylningsfas, en tendens som nu har vänt och nästan blivit den motsatta.

Enligt forskaren Florian Sévellec kan vi mycket möjligt befinna oss på kulmen av en varm fas under de närmaste åren.

Men även om Sévellec förutspår ett varmare klimat påpekar han att detta inte innebär att varje sommar nödvändigtvis kommer se ut som den vi just upplevt. Risken för varmare temperaturer med mer torka och skogsbränder kommer att öka – men modellen avser en global skala. Exakt vilken del av världen som kommer drabbas och hur går inte att förutspå med total precision.

– Man ska inte dra allt för stora växlar på de höga sommartemperaturerna för Sveriges del. 2017 som många minns som en kall sommar var temperaturmässigt normal. Däremot är det mycket som tyder på att det skett ett skifte i Centraleuropa, Tyskland och Beneluxländerna – det har blivit vanligare med allt varmare somrar, säger meteorologen Pär Holmgren, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Något som forskningen tydligt visar är däremot att temperaturerna i vattnet kommer att stiga fortare än i luften. Detta riskerar att leda till väderfenomen som översvämningar, orkaner, tyfoner och cykloner.

Sévellec menar att hans forskning inte bör ses som slutgiltig, men att man kan ha hans resultat i beaktande tillsammans med andra klimatrapporter.

Under sommaren har det setts flera tromber i Sverige, bland annat längs Blekingekusten.

– Vi kommer att få mer av tropiska inslag i vårt sommarväder, mer av den fuktiga värmen med kraftigare skyfall och åska vilket ökar risken för tromber som på 1900-talet var väldigt ovanligt, säger Pär Holmgren.