Spända känslor på Nato-möte

Publicerad 2018-07-11

Vad ska Donald Trump säga nu då? Och hur kyliga vågar hans kritiker vara?

Nyfikenheten kring USA:s president är stor när Nato-ländernas ledare samlas för toppmöte i Bryssel.

Följ ämnen
Nato

Båda sidor gick ut hårt redan i går.

– Det kommer säkert att bli intressant med Nato. Nato har inte behandlat oss rättvist, men jag tror att vi kommer att enas om något. Vi betalar alldeles för mycket och de betalar alldeles för lite, sade Trump på en presskonferens inför sin Europa-resa.

Dessförinnan twittrade han ut "Väldigt orättvist!" som sin syn på att merparten av de europeiska Nato-länderna inte når upp i försvarsalliansens målsättning att lägga minst motsvarande två procent av sin BNP på försvaret.

Från Europa kontrade i sin tur EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk med att påpeka att EU-ländernas försvarsutgifter är "flera gånger större än Rysslands och lika stora som Kinas".

– Och jag tror inte att du kan tvivla, herr president, på att det är en investering som görs i gemensam amerikansk och europeisk säkerhet och försvar. Vilket man inte kan säga om de ryska och kinesiska utgifterna, sade Tusk i Bryssel.

Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är särskilt inbjudna till kvällens arbetsmiddag då även Finland och Sverige – i form av statsminister Stefan Löfven (S) – kommer att delta.

USA:s president Donald Trump och hustrun Melania vinkar adjö inför sitt veckolånga besök i Europa, som inleds med Nato-toppmöte i Bryssel.

Fyra gånger 30

Försvarsutgifterna väntas bli det stora diskussionsämnet vid toppmötet, trots att alla medlemsländer redan för flera år sedan lovat att sikta på att uppnå tvåprocentsmålet till senast år 2024.

Därutöver ska Nato-ledarna slutgiltigt besluta om sina två nya ledningscentraler, i amerikanska Norfolk och tyska Ulm, för att bättre hantera transporter till havs och till lands. Man ska diskutera hybridhot, militärutbildning i Irak och det nya "fyra gånger 30"-målet: att inom 30 dagar kunna sätta in 30 mekaniserade bataljoner, 30 flygskvadroner och 30 stridsfartyg, om det skulle behövas i ett krisläge.

Medlem nr 30?

Efter uppgörelsen mellan regeringarna i Aten och Skopje om ett nytt namn på den forna jugoslaviska delrepubliken Makedonien väntas också en formell inbjudan till Skopje om Nato-medlemskap.

– När uppgörelsen är definitiv och implementerad kommer vi kunna bjuda in den forna jugoslaviska republiken Makedonien till att bli Natos 30:e medlem under sitt nya namn: Republiken Nordmakedonien. Det är en stark signal om att Natos dörr är och fortsätter att vara öppen, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på sin presskonferens i går.

Följ ämnen i artikeln