"Tantupproret" omringade NMR – polisen ingrep

TT

Publicerad 2018-09-08

NMR har tillstånd att demonstrera i centrala Ludvika varje dag under valrörelsen. Arkivbild.

Ett 50-tal personer, merparten äldre kvinnor, omringade på lördagen nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tält i centrala Ludvika i en tyst protest.

– Ludvikaborna har fått nog av NMR, deras ständiga närvaro, hotfullhet och allmänna bufflighet, säger Gundi Almaas, 79.

Eftersom manifestationen saknade tillstånd avvisades deltagarna från platsen vid 13-tiden av polis.

– Polisen på plats gjorde bedömningen att det här var en icke tillståndsgiven allmän sammankomst. De blev i stället anvisade en plats lite längre därifrån, säger Christina Hallin, presstalesperson vid polisen.

TT: Förekom det något stök?

– Det var väldigt lugnt, säger Christina Hallin.

Protesten arrangerades av nätverket We are Dalarna. Redan förra helgen genomförde Gundi Almaas tillsammans med väninnan Katarina Nyberg en protest mot NMR.

– Vi satt tysta på en bänk med våra tantväskor. Det gav ett bra genomslag. Nu ville vi visa oss en gång till och se om vi blev igenkända av de här "trevliga" NMR, säger hon.

Gundi Almaas, som planerar fler aktioner framöver, berättar att de hann stå i sin ring i tio–femton minuter innan polisen vänligt bad dem att flytta på sig. På väskorna har "tantupproret" dekaler med budskapet "Rösta mer mänskligt".

– Det är inte partibundet. Det är något alla kan ta till sig – utom vissa då.

Polisen har anmält arrangören för brott mot ordningslagen.

En kvinna ska under manifestationen ha blivit knuffad av en för henne okänd man, vilket resulterade i en anmälan om ofredande. Mannen i sin tur gjorde en motanmälan då han menar att kvinnan spottat på honom.

NMR har tillstånd att vara på platsen varje dag hela september ut.

ANNONS