Två svårt skadade efter skjutning i föreningslokal

Publicerad 2017-08-13

En skottlossning inträffade i en föreningslokal i Malmö tidigt i morse.

Två män vårdas på sjukhus för livshotande skador.

– En man tog fram en pistol och sköt fyra gånger i taket. Sedan riktade han pistolen mot människorna och sköt, säger ett ögonvittne till DN.

Flera personer lämnade platsen i bil efter skjutningen.

Omkring 70–100 människor ska ha befunnit sig i Föreningarnas hus på Ystadsvägen i Malmö när skottlossningen inträffade.

– Vi larmades om en skottlossning och polis och ambulans åkte dit. När vi kommit dit anträffas tre skadade män, säger Anna Göransson, presstalesperson på polisen i region syd.

Tumult på platsen

Två av de skjutna skadades allvarligt. De fick hjärt-lungräddning av polis på plats innan de fördes till sjukhus. Männen, som är 20 respektive 25 år gamla, vårdas för livshotande skador. En tredje person, i övre tonåren, ska också förts till sjukhus med lindriga skador.

Situationen blev kaosartad utanför byggnaden efter skottlossningen. Enligt Sydsvenskan fick polispatruller på plats flytta de skottskadade för att kunna ge dem vård.

”Riktade pistolen mot människorna”

Anna Göransson vid polisen uppger att någon form av tillställning ägde rum i lokalen under kvällen och natten. DN rapporterar att ett bråk uppstod efter att en oinbjuden man kommit dit. Han ska ha lämnat platsen, men senare återvänt i sällskap med en annan man.

– Den andra mannen frågar vem det är som har bråkat, sedan tar han fram en pistol och skjuter fyra gånger i taket. Sedan riktar han pistolen mot människorna och skjuter, säger ett vittne till DN.

Sydsvenskan rapporterar att en av mannen skrek ”vem slog min bror?” innan skotten avlossades.

Sökte med vapenhund

Polisen jagar nu en eller flera gärningsmän. På söndagseftermiddagen hade ännu ingen misstänkt gripits.

Personer som misstänks ha med skjutningen att göra ska ha lämnat platsen i bil. Polisen är intresserade av att få in vittnesuppgifter om iakttagelser som gjorts på och runt den aktuella platsen på Ystadvägen, runt kl 06 på söndagsmorgonen.

Har knackat dörr

Under eftermiddagen kom beskedet att polisens tekniska undersökning är färdig. Flera fynd har säkrats och dessa kommer att skickas för analys.

– Vi har genomfört dörrknackning och kontrollerar i området om det finns eventuella kameror som kan ge information om händelsen, säger Anna Göransson.

Larmet om skjutningen kom klockan 05.52. Det inträffade rubriceras som försök till mord alternativt dråp.

Har du information om händelsen, ring polisen på 114 14. I akuta lägen gäller 112.

Följ ämnen i artikeln