Dansk polis: Ingen person hittad i ubåten

Uppdaterad 2017-08-22 | Publicerad 2017-08-13

Svenska journalisten Kim Wall fanns inte i den bärgade ubåten Nautilus.

Nu söks hon med dykare och flygplan i Kögebukten i Öresund.

Svenska försvaret har också fått in en förfrågan om det danska planet för flyga i svenskt luftrum.

Samtidigt har det kommit fram att den häktade uppfinnaren Peter Madsen ändrat sin förklaring till vad han gjorde kvällen då 30-åringen försvann.

Jakten på svar om vad som hänt den svenska journalisten Kim Wall efter ubåtshaveriet i Öresund fortsätter.

Efter en teknisk undersökning av Peter Madsens hemmagjorda ubåt Nautilus har polisen konstaterat att det inte fanns någon människa ombord.

– Vi har varken funnit levande eller döda personer i ubåten. Det har jag informerat Kim Walls anhöriga om, säger Jens Møller, vice polisinspektör vid polisen i Köpenhamn vid en presskonferens.

– Vi hoppas att vi hittar Kim Wall vid liv, men förbereder oss på att hon kanske inte är det.

Har ändrat sin förklaring

Polisen betraktar dock fortfarande ubåten som en möjlig brottsplats. Uppfinnaren Peter Madsen har hävdat att det var ett tekniskt fel som gjorde att farkosten sjönk. Det tror dock inte Jens Møller på.

– Det verkar som att det är en medveten handling som gjort att ubåten sjunkit.

Peter Madsen har tidigare uppgett att han släppte av Kim Wall vid restaurangen Halvandet på ön Refshaleøe sent på torsdagskvällen. Nu har han dock ändrat den berättelsen.

– I det första pressmeddelandet sa vi att han förklarat att han lämnade henne klockan 22.30 på Refshaleøe. I och med att jag nu säger att han gett olika förklaringar så är det korrekt att vi sedan har fått en annan förklaring, säger Jens Møller.

Polisen vill i nuläget inte gå in på några detaljer kring Madsens nya version av vad som skett.

Söker i vattnet och på land

Polisen fokuserar nu sökinsatsen efter den försvunna 30-åringen kring Kögebukten i Öresund. Det var där som ubåten Nautilus sjönk på fredagseftermiddagen.

– Vi söker med båtar och dykare. Vi söker också med flyg från luften, säger Jens Møller.

Polisen har även sökt med hundpatruller på land. Det arbetet forsätter också.

Enligt sjö- och flygräddningen så kom det in en förfrågan om att flyga i svenskt luftrum klockan 15.

– De kommer flyga med ett plan i svenskt luftrum, men det beror mest på att det är så trångt där nere. De behöver bland annat det svenska luftrummet för att kunna vända planet, säger Christer Ekeroth, assisterande räddningsledare vid sjö- och flygräddningen.

Om de danska båtarna som ingår i sökinsatsen också kommer gå in på svenskt territorium vet man inte.

– Båtar behöver inte anmälas på samma sätt, det krävs inte samma formalia som ett flyg, säger Ekeroth.

Ska spåra båtens rörelser

Enligt Jens Møller kommer det ta några dagar innan de fullständiga resultaten från undersökningen av ubåten är klara.

Polisens tekniker fokuserar nu på att rädda den tekniska utrustningen som finns ombord. Förhoppningen är att kunna spåra farkostens rörelser för att ta reda på hur den färdades innan haveriet.

Jens Møller uppmanar vittnen att ta kontakt med polisen.

– Vi har fått in massvis med bilder på där ubåten seglar ut. Mot bakgrund av att han uppgett att han släppt av henne så vill vi naturligtvis att människor som kan ha sett henne hör av sig, säger han.

Tekniker i skyddsmasker

Det var strax innan klockan 16 på lördagen nådde ubåten Nautilus upp till ytan efter många timmars bärgningarbete.

Under söndagens tidiga timmar hade farkosten tagits upp på land och kunde börja tömmas på vatten. Det arbetet avslutades vid 07-tiden. Då transporterades den på lastbil till Nordhamn vid Köpenhamnsstadsdelen Österbro för att undersökas.

Strax efter klockan 10 gick tekniker med skyddsmasker in i ubåten. Flera av dem fotograferade innandömet. Kort efteråt stod tre personer nedanför ubåten och granskade bilder på en av kamerorna.

Följ direktrapporteringen:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.