Löfven vill ha ännu en EU-myndighet i Sverige

Uppdaterad 2017-07-03 | Publicerad 2017-06-22

BRYSSEL. Sverige vill ha ännu en EU-myndighet, EU: medicinbyrå.

Men det är slagsmål om den prestigefyllda institutionen.

Stefan Löfven i Bryssel.

EU:s smittskyddsbyrå, ECDC, öppnade 2005 i Solna strax norr om Stockholm. Där jobbar 290 personer med att analysera och tolka data från samtliga EU-länder om 52 smittsamma sjukdomar. Avsikten är att minska smittspridningen.

Men nu vill Sverige ha ytterligare en EU-myndighet, European Medicines Agency, EMA. Den ligger för närvarande i London men måste flytta från Storbritannien när landet lämnar EU, tidigast 2019.

Det är redan slagsmål om byrån

Slagsmål pågår redan om byrån som har omkring 890 anställda och som sysslar med att vetenskapligt utvärdera läkemedel till både människor och husdjur i EU. De ägnar sig också år medicinsäkerhet.

Irlands nye premiärminister Leo Varadkar sade tidigare i dag att det naturliga vore att myndigheten flyttar till dem eftersom det är så enkelt att flytta från Storbritannien till Irland.

Men det anser inte statsminister Stefan Löfven.

– Sverige har en väldigt stark kandidatur och vi kommer att göra allt för att myndigheten ska komma till Sverige.

Lokaliseringen ska avgöras i november. Till Sveriges fördel talar att vi åtminstone haft en stark läkemedelsindustri och anses vara bra på Life science. En annan aspekt är att Sverige bara är värd för en EU-myndighet medan flera andra länder har flera myndigheter.

EMA kan hamna i Stockholm

Ytterligare en EU-myndighet som ligger i Storbritannien ska flytta därifrån. Det gäller bankmyndigheten EBA, European Banking Authority. Den utövar tillsyn över den europeiska banksektorn. Målet är att upprätthålla stabiliteten i det finansiella systemet.

Även om den är det slagsmål men Sverige är inte intresserat.

En tänkt placering för EMA, om medicinbyrån flyttar till Sverige, är Hagastaden i Stockholm.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.