Regeringen pressas om Anna Kinberg Batra: ”Passivt förhållningssätt”

Publicerad 2024-04-23

Ansvarigt statsråd, civilminister Erik Slottner (KD) frågas ut om Anna Kinberg Batra i riksdagen.

Regeringen pressas i riksdagen om Anna Kinberg Batra.

Detta efter Aftonbladets avslöjanden om att landshövdingen har gett vänner toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm.

– Det passiva förhållningssättet som statsrådet uppvisar oroar mig djupt. Jag förväntar mig att regeringen vidtar åtgärder, säger riksdagsledamoten Peder Björk (S).

Aftonbladet har i flera artiklar avslöjat hur Anna Kinberg Batra anställt vänner till toppjobb på länsstyrelsen i Stockholm. I ett fall utannonserades jobbet inte mer än genom en lapp i receptionen – i det andra fallet utannonserades jobbet inte alls.

I dag frågades ansvarigt statsråd Erik Slottner (KD) ut i riksdagen under en interpellationsdebatt.

Riksdagsledamoten Peder Björk (S) säger att Kinberg Batras agerande har skadat förtroendet för länsstyrelsen.

– Jag reagerar på inrättandet av nya tjänsten av planeringschef till Länsstyrelsen i Stockholm. Landshövdingen valde att rekrytera genom att sätta upp en lapp, en person sökte jobbet och den var en kompis till landshövding Anna Kinberg Batra. Efter det har vi kunnat läsa om många fler händelser på Länsstyrelsen i Stockholm, säger Björk.

En förtroendekris

Björk räknade upp flera andra uppgifter som Aftonbladet har avslöjat under granskningen och tillade att att det pågår flera utredningar om Anna Kinberg Batras agerande, flera som Justitieombudsmannen hanterar. Han anser inte att regeringen agerar kraftfullt nog.

– Landshövding Anna Kinberg Batras agerande på Länsstyrelsen i Stockholm har kraftigt påverkat förtroendet. Det riskerar att spilla över på övriga länsstyrelser i landet och andra statliga myndigheter. Det är anmärkningsvärt att statsrådet ägnat senaste veckorna åt att informera sig istället för att vidta åtgärder, säger Björk.

Björk anser att regeringen bör göra en översyn av länsstyrelserna och vidta åtgärder för att stoppa turbulensen på Länsstyrelsen i Stockholm.

Anna Kinberg Batra

”Sitter inte som en gökunge”

Civilminister Erik Slottner har haft ett möte med Anna Kinberg Batra, även hans statssekreterare har haft ett uppföljande möte.

Detta med anledningen av turbulensen på myndigheten, som framkommit i Aftonbladets artiklar.

– I det berörda fallen säger landshövdingen själv att det är en förtroendekris. Det är bara myndighetsledningen som kan reparera den förtroendekrisen, säger Slottner.

Han slår ifrån sig kritiken om att regeringen inte gör tillräckligt.

– Regeringen håller sig inte passiv. Jag sitter inte som någon gökunge och tar emot information. Vi för en aktiv dialog med berörd myndighetschef. Regeringens synpunkter och medskick är mycket tydliga i de här samtalen.

När Erik Slottner möter medierna efter frågestunden i riksdagens kammare upprepar han beskedet att regeringen fortsatt har förtroende för Anna Kinberg Batra.

Han vill inte veta av att hennes bakgrund som moderat väger in i beslutet att behålla henne som landshövding i Stockholm.

– Absolut inte. Jag vill vara mycket tydlig med att säga att hennes politiska tillhörighet inte har något med det att göra, säger Erik Slottner.

Just nu granskar Justitieombudsmannen, JO, Anna Kinberg Batras rekryteringar av vänner till Länsstyrelsen. Erik Slottner säger att den utredningen väger in i frågan om förtroendet för Anna Kinberg Batra.

– Den är viktig och vi välkomnar utredningen, så får vi se vad den kommer fram till. Det är klart att en JO-granskning alltid väger tungt.

Om det visar sig att JO-granskningen kommer fram till att fel har begåtts, hur påverkar det era beslut?

– Jag tänker inte gå händelserna i förväg. Det tar vi där och då.