Hårdare regler för vapenmagasin på gång

Lars Larsson/TT

Publicerad 2019-10-24

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Alla vapenmagasin ska ha licens eller vara kopplade till ett vapen med licens, enligt ett kommande lagförslag från regeringen.

Inrikesministern och polisen ser förslaget som ett ytterligare verktyg mot gängvåldet.

– Det spelar roll på marginalen. Det här ju inte det enda vi gör, häromdagen presenterade jag ett förslag om hemlig dataavläsning, ett mycket kraftfullt verktyg, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

Lagförslaget ska vara klart senare i höst och är tänkt att träda i kraft 1 juli 2020. Damberg säger att han tror att han kan få igenom förslaget i riksdagen, trots att han har kört in i väggen med sitt förslag till hur EU:s vapendirektiv ska genomföras i svensk lag. I det förslaget fanns skärpta regler för vissa vapenmagasin med, men han bedömer chanserna för att få igenom det som små och för tidsödande.

– Nu måste jag göra något annat, säger Damberg och förklarar sitt drag med att besök ute hos polisen har gett honom insikt om att hårdare regler för vapenmagasin behövs och inte kan vänta.

"Polisen måste ha verktyg"

Planen är nu att reglera vapenmagasin i en separat lagrådsremiss och proposition före årets slut. Försöken att få igenom vapendirektivet i svensk lag får ligga på is, tills vidare.

– Polisen har sagt att det här är något de behöver, vi har uppenbara problem med skjutningar och då måste polisen ha verktyg, säger Damberg om magasinsförslaget.

– Jag tror att det blir svårt för partierna att gå emot det här, säger inrikesministern.

TT: Vad blir konsekvenserna för jägare och sportskyttar.

– Om man är jägare eller är sportskytt får man ha hur många magasin som helst för det som det är avsett för. Men har man andra magasin, för andra vapen som man inte har licens för, måste man söka tillstånd för det.

Svårt bevisa ibland

Polisen uppger att nuvarande regler skapar problem i kampen mot de kriminella gängen. Om en person påträffas med ett vapenmagasin på sig går det oftast att beslagta det direkt. Men vapenmagasin som hittas i till exempel lägenheter eller förråd måste ibland lämnas tillbaka, om det inte går att bevisa att de har koppling till brottslighet.

– Det är tufft för oss att lämna tillbaka magasin, säger en poliskälla om arbetet på fältet.

Det kommande lagförslaget innebär att en person som innehar vapenmagasin utan att ha licens för dem, eller utan att magasinen är kopplade till ett vapen med licens, kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Damberg framhåller att regeringen har föreslagit att alla som köper kontantkort till mobiler måste registrera sig. Då vore det konstigt om det inte också ska krävas licens för vapenmagasin.

Sparsamma reaktioner

Reaktionerna från jägarorganisationer och andra berörda är fåordiga – något konkret förslag att granska finns ju inte på papper ännu.

– Jag förstår varför polisen vill ha det här och det har vi inget emot. Men legala vapenägare får inte komma i kläm, säger Jens Gustafsson, riksviltvårdskonsulent på Jägarnas riksförbund.

Han varnar för fallgropar och definitionsproblem när lagtexten ska fram, och svårigheter att tolka lagen. Liknande förslag har sågats tidigare.

PODD: Experten om det svenska skjutvåldet: ”Sticker ut”

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Manne Gerell om de uppmärksammade morden i Malmö och Vällingby.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln