Kraftord i höstens kursplanedebatt

Anna Lena Wallström/TT

Publicerad 2019-11-12

Att revidera skolans kursplaner kan väcka oväntat många och starka reaktioner.

Här är några exempel från höstens debatt om antiken, Bibeln och nationalsången.

"Det är bara att backa från denna vansinniga idé", kommenterade Dagens Nyheters kulturskribent Maria Schottenius dagen efter att Skolverket presenterat sina kursplaneförslag, där antikens historia strukits.

Dick Harrison, professor i historia, blev också upprörd:

– Blotta tanken på att antiken är oväsentlig för att förstå nutiden är bisarr och befängd, sade han till Aftonbladet.

Ett omtag

Kritiken fick Skolverket att backa. Men problemet kvarstår.

– Vi måste ta ett omtag och vända på alla stenar igen. Någonting måste bort. Vi har redan hyvlat väldigt mycket, men det räcker inte, sade Anna Westerholm, chef för Skolverkets läroplansavdelning, till TT den 4 oktober.

Och debatten fortsatte. Hans Albin Larsson, tidigare överdirektör vid Skolinspektionen, uppmanade regeringen att lägga kursplaneförslaget åt sidan och se över timplanerna först.

– De har börjat i fel ände och nu sitter de med ett nästan omöjligt uppdrag på grund av dagens ”anorektiska” timplaner, sade han till Lärarnas Tidning och syftade på Skolverket.

Larsson gav också flera exempel på begrepp som inte nämns i kursplaneförslagen, bland annat nationalsången, de vanligaste psalmerna, Bibeln och namngeografi.

Big bang bort?

Att Bibeln inte nämns gjorde författaren Björn Ranelid upprörd.

– Ska man ta bort big bang ur undervisningen också? sade han till Lärarnas Tidning.

Och bara för några dagar sedan kritiserade KD-ledaren Ebba Busch Thor Skolverket att hysa idéer från DDR-tiden.

– Det är kanske dags att ringa Skolverket och berätta att Berlinmuren har fallit, sade hon i sitt rikstingstal.

Hon kritiserade "myndighetsvänstern" för förslagen att stryka bland annat nationalsången, psalmerna och traditionella barnvisor ur kursplanerna och jämförde med ett tankesätt liknande det i forna Östtyskland: att man kan kapa en del av sin historia.

Skolverkets Anna Westerholm replikerade: "Vi kan lugna både Ebba Bosch Thor och andra som har uppfattat att vi i kursplanerna vill ta bort väsentliga delar av det svenska kulturarvet att så inte är fallet.*

Fortsättning lär följa.