Två åtalas efter brutalt dubbelmord i Sätra

Erika Nekham/TT

Publicerad 2019-11-28

Polis undersöker ingången till källarlokalen där de två personerna hittades döda. Arkivbild.

Två personer hittades ihjälskjutna i en källarlokal i Stockholmsförorten Sätra i våras. Nu åtalas två män för de brutala morden, som av åklagaren liknas vid en avrättning.

Enligt stämningsansökan, som lämnades in till Södertörns tingsrätt under torsdagen, framgår att offren utsatts för mycket förnedrande och skräckfylld behandling. Enligt åklagaren har de två männen den 10 april i år stämt träff med gärningsmännen, som sedan förmått dem att gå ned i en källarlokal i Sätra.

Väl där har gärningsmännen under hot tvingat av offren kläderna, och fått dem att gå in i en källargång utan flyktmöjligheter. De nakna männen har därefter tvingats ned i en sittande position, och skjutits till döds.

Syns i närheten

De två män som nu åtalas för mord är 28 respektive 27 år gamla. Enligt åklagaren är det en indiciekedja som binder dem till brottet.

– Sedan är det tingsrätten som ska få prova den kedjan. Det är alltifrån att de syns i närheten av brottsplatsen en kort tid före gärningen, sedan finns vissa spår som binder en av personerna till brottsplatsen, samt vissa andra spår vilket jag menar pekar åt det hållet också, säger åklagaren Daniel Insulander.

Kriminella miljöer

Det går dock inte att säga vem av dem som skjutit offren, och de misstänkta nekar båda till brott.

– Jag säger att det skett tillsammans och i samförstånd, säger Insulander.

TT: Vilken är din bild av bakgrunden till detta?

– Jag påstår att samtliga av de här personerna har rört sig i kriminella miljöer. Sedan är inte målsägarna straffade för några allvarliga brott, men jag påstår ändå att man rört sig i kriminella miljöer. Jag kommer att presentera min uppfattning av motivbilden är i samband med att jag har sakframställan.

De två åtalade personerna ska enligt åklagaren ha utfört gärningen tillsammans med en tredje person, som nu är död. Enligt vänner och anhöriga till offren hade de varit borta i ungefär ett dygn när de hittades i källaren.

Följ ämnen i artikeln