Guvernören godkänner Alabamas abortförbud

Uppdaterad 2019-07-06 | Publicerad 2019-05-16

Här skriver Alabamas guvernör Kay Ivey, 74, under USA:s mest extrema abortlag.

Den förbjuder abort även vid våldtäkt och incest och gör att läkare som trotsar förbudet kan dömas till 99 års fängelse.

– Den här lagstiftningen står som ett kraftfullt testamente över Alabama-bornas djupa övertygelse att varje liv är en helig gåva från Gud, säger guvernören.

Delstatssenaten i Alabama sa på onsdagsmorgonen, svensk tid, ja till lagförslaget med röstsiffrorna 25–6.

Republikanen Kay Ivey hade en vecka på sig att godkänna lagen eller inte. Hon bestämde sig efter mindre än ett dygn.

– I dag skrev jag under Alabama Human Life Protection Act, ett förslag som godkänts med överväldigande majoriteter i de båda lagstiftande församlingarna. Till förslagets många anhängare står lagstiftningen som ett kraftfullt testamente över Alabamabornas djupa övertygelse om att varje liv är värdefullt och en helig gåva från Gud, sa guvernören, enligt CNN, när bläcket torkat.

Förslaget innebär ett totalförbjud mot abort i Alabama – även vid våldtäkt och incest. Enda undantaget gäller om det är fara för kvinnans liv. Läkare som ändå utför abort riskerar 99 års fängelse.

Demokraten Bobby Singleton kämpade för att få i ett tillägg i lagtexten där undantag görs för incest och våldtäkt, men hans förslag röstades ner i delstatssenaten med siffrorna 11–21.

– Ni gjorde nyss en abort av delstaten Alabama. Ni våldtog nyss delstaten Alabama med det här lagförslaget. Det här är bara en skam. Det är förkastligt. Det är en travesti, sa han.

Målet: Förbjuda abort i hela USA

Bland kritikerna märks även skådespelaren och #metoo-aktivisten Alyssa Milano som har uppmanat till sexstrejk.

– Det handlar om att medvetandegöra frågan, vi måste ta det här på mycket stort allvar, säger Milano till CNN.

Lagförslaget kan träda i kraft om ett halvår, förutsatt att det inte rivs upp i domstol. Målet för Alabama, och andra republikanskt styrda delstater som i år skärpt sina abortlagar, är att utmana Högsta domstolens beslut från 1973 om att legalisera abort i alla USA:s 50 delstater. Det innebär att abort skulle kunna förbjudas i hela landet.

PODD: Striden om aborträtten

Podcasten Aftonbladet Daily diskuterar Alabamas abortlagar och den globala striden om aborträtten.

Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen