Folkkäre konstnären Peter Dahl är död

Frun Tina Hamrin Dahl: ”Var en underbar person”

Uppdaterad 2019-05-19 | Publicerad 2019-05-18

Peter Dahl är död.

Den norskfödde och mycket folkkära konstnären avled under natten till Norges nationaldag.

– Jag viftade med flaggor framför hans ansikte när han somnade, sedan vaknade han inte igen, säger hustrun Tina Hamrin Dahl.

För konstnären, skulptören och författaren Peter Dahl var den norska nationaldagen en av årets absoluta höjdpunkter. På torsdagskvällen peppade hustrun Tina Hamrin Dahl honom inför ännu ett firande i Kungsträdgården i Stockholm.

– Jag viftade med flaggor framför hans ansikte när han somnade vid midnatt, men sedan vaknade han inte igen.

På morgonen hittade hon sin make död i sängen hemma i lägenheten på Kungsholmen.

– Han såg så fin och levande ut. Det syntes inte att han var död.

”Kände att han var på väg bort”

Peter Dahl var en av våra mest folkkära konstnärer. Han blev berömd för fantasivärlden Caribanien och för sina Bellmanillustrationer.

Under de senaste åren har Dahls hälsa varit vacklande. 2015 upptäckte läkarna en tumör i hans hjärna, som var för stor för att operera bort. Efter att han drabbats av blodförgiftning hade också båda benen amputerats.

– Han hade svårt att prata, men vi kommunicerade på vårt eget sätt. Vi var tillsammans i 22 år, och till slut blir det så att man kan läsa av varandra, säger Tina Hamrin Dahl.

– I veckan blev han bara svagare och svagare. Jag kände att han var på väg bort, men det är ändå väldigt tufft. Jag har inte riktigt tagit in att han är borta.

Hade runt 30 000 tennsoldater

Peter Dahl föddes i Norges huvudstad Oslo 1934. Familjen flyttade till Stockholm 1939. Dahl blev svensk medborgare när han var 20 år.

Han utbildade sig på Kungliga Konsthögskolan och på Gerlesborgsskolan, där han senare också var verksam som lärare.

Som femåring började Peter skapa det som skulle bli fantasilandet Caribanien. Det blev en enorm kreation med omkring 30 000 tennsoldater samt massor av byggnader, träd och fartyg.

Förra året ställdes en minivariant av Caribanien ut på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm. Sonen Christoffer Dahl, som var curator, sa då till TT det var i modellvärlden som hans pappa var fri på riktigt.

– Där fanns allt som var roligt. Konsekvensen av det är att han uppfattat vår vanliga verklighet som besvärlig. Han har alltid sett den som ganska konspiratorisk.

Fick tavla beslagtagen

1970 skapade Peter Dahl rabalder med verket ”Liberalismens genombrott i societeten”, som även kallas ”Sibyllatavlan”. Den föreställer en kvinna som lyfter upp sin kjol och visar könet. När tavlan ställdes ut i Göteborg beslagtogs den av polis, eftersom de tyckte att madamen var misstänkt lik prinsessan Sibylla.

Konstnärens stora folkliga genombrott kom under 80-talet. Då visades hans illustrationer av alla Carl Michael Bellmans epistlar upp runtom i Sverige.

Tina Hamrin Dahl beskriver sin make som en skicklig, mångsidig och betydelsefull konstnär.

– Han var en oerhört varm, innerlig och omtänksam person. Genom konsten levde han ut mycket av det han inte kunde verbalisera, särskilt under de sista åren, säger hon.

– Vi hade bilder på hela Caribanien som han brukade titta på. När han såg dem så var han där, och nu har han kommit till Caribanien för gott.

Peter Dahl blev 85 år gammal.


Fakta: Peter Dahl

Föddes i Oslo 1934, dog i Stockholm den 17 maj 2019.

Bakgrund: Gick Kungliga Konsthögskolan, Mejan, under Lennart Rodhe. Efter att tidigare aldrig ha funnit sig till rätta i skolans värld blev han något av en mönsterelev på Mejan.

Sysselsättning: Målare, grafiker, skulptör och författare.

Folkligt genombrott: 1984–1989 gör Peter Dahl 87 litografier till "Fredmans epistlar" samt ett antal oljemålningar, däribland "Stolta stad" som fångar Movitz eufori under båtfärden över till Djurgården. Utställningen premiärvisas på Waldemarsudde i Stockholm och går sedan på världsturné.

Källa: TT

Folkkäre konstnären Peter Dahl är död. Hur minns du honom? Skriv en sista hälsning!

Denna chatt är stängd.

  • Gustaf Tronarp
    18 maj 2019

    Tack för alla fina och varma hälsningar! Nu avrundar vi chatten, men fortsätt följa vår rapportering på aftonbladet.se.

  • 18 maj 2019

    Mitt varmaste tack! 🙏❤️🙏 vila i frid!

    Anette Persdotter R

    Gustaf Tronarp
  • 18 maj 2019

    Hoppas skrivmaskinen kom till användning och Tack för litografin. Vila i frid.

    Sverker Olofsson från Kisa

    Gustaf Tronarp
  • 18 maj 2019

    Tack Peter för allt.

    Gunilla Persson

    Gustaf Tronarp
  • 18 maj 2019

    Jag minns honom från barndomen som min första kända konstnärsbiografi från SVTs dokumentär om och med honom. Han målade stort och föreställande. Att följa hans målande var fascinerande och jag var för evigt förundrad inför konstnären.

    Henriette

Följ ämnen i artikeln