Kommun grävde ner elledning utan tillstånd

TT

Publicerad 2019-06-07

Kommunen ansökte om att få gräva ner en högspänningsledning mellan Trelleborgs hamn och en ny fördelningsstation i nordvästra Trelleborg. Men då var jobbet redan påbörjat. Arkivbild.

Trelleborgs kommun har grävt ner en ny högspänningsledning utan tillstånd. Kommunen ansökte om tillstånd hos Energimarknadsinspektionen (EI) hösten 2017 – men då visade det sig att arbetet redan påbörjats, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

Myndigheten skulle ge de boende möjlighet att tycka till om kabeln, som skulle grävas ner i området norr om Väster Jär i samband med en utbyggnad av Trelleborgs elnät. Då påpekade en av de tillfrågade att kommunen redan grävt ner kabelkanaler och eventuellt även kablar på vissa ställen.

Myndigheten har i en utredning konstaterat att ledningen är nedgrävd, och tilltaget polisanmäldes tidigare i våras. Kommunen, som förklarat det inträffade med tidspress, kommer dock inte att åtalas.

Förundersökningen är nedlagd, och för drygt två veckor sedan fick kommunen beviljat nätkoncession för den aktuella sträckan.