Donationskampanjer för IS ökar radikalt

Anja Haglund/TT

Publicerad 2020-02-07

En känd svensk IS-återvändare har avslöjats med att försöka samla in pengar till kvinnor i IS-lägret al-Hol i Syrien.

Donationer av den här typen har blivit helt centrala för IS efter terrorgruppens kollaps och ökar radikalt.

Men att ställa insamlare inför rätta kan vara svårt.

Den kvinnliga IS-återvändaren avslöjas i en granskning i Expressen. I en sluten Facebook-grupp skriver hon att hon har kontakter för att slussa pengar ner till Syrien. Hon konfronteras när hon tror att hon ska möta en IS-anhängare i Örebro för att ta emot 12 700 kronor i kontanter.

Granskningen bekräftar att det finns en risk att IS-återvändare fortsätter att arbeta för att stötta terrorgruppen, anser terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Hon deltar i den här chatt-gruppen och erbjuder sina tjänster för att få loss personer som sitter därnere. Hon har direktkontakt med folk inne i al-Hol, säger Magnus Ranstorp.

Pengakampanjer ökar

Kvinnan är långt ifrån ensam om att försöka samla in pengar till IS, enligt medieforskaren Michael Krona som länge har studerat terrorgruppens propaganda.

– IS supportrar publicerar donationskampanjer för olika ändamål hela tiden. Jag skulle säga att det kommer en i veckan i de kanaler jag följer, säger Michael Krona, som är verksam vid Malmö universitet.

De senaste två åren har donationskampanjerna ökat radikalt, fortsätter han.

– Det har att göra med att IS förlorade så mycket landområden, och när kurderna sedan också gjorde tydligt att de hade IS-krigare och kvinnor och barn i sina läger accelererade den här typen av kampanjer.

Syftet med insamlingarna sägs ofta vara att finansiera operationer för att frita tillfångatagna IS-stridande och kvinnor. Vad pengarna verkligen går till är dock oklart. I kanalerna presenteras inga bevis för att pengarna verkligen gått till det som sägs.

Svårt bevisa

Men donationerna ger också IS ny kraft, enligt Krona.

– Det är rimligt att tro att intäkter som IS får i dag också handlar väldigt mycket om att bygga upp celler i Europa igen, som de hade 2014–2015, men som minskat med tanke på allt motstånd de mött.

Inrikesminister Mikael Damberg har uttalat att det kvinnan gör är brottsligt.

– Av det jag läst hittills så verkar det som att personen i fråga har samlat in pengar till terrorverksamhet. Det är kriminaliserat i dag, säger han till Expressen.

Men i praktiken kan det vara mycket svårt att leda dessa överföringar i bevis, särskilt efter IS kollaps, enligt Magnus Ranstorp.

– Det är väldigt svårt att komma åt det. Pengarna går in till ett fångläger där personer sitter internerade. Det innebär att det blir jättesvårt att visa att det här faktiskt har gått till en terrororganisation eller för terrorsyften, säger han.

Kommunikationen om överföringarna sker dessutom ofta i olika krypterade appar, som man snabbt byter mellan, och för att ytterligare försvåra möjligheterna att spåra pengarna används mellanhänder.

Måste kunna knyta

Det krävs en hel del för att kunna slå fast att en transaktion är straffbar, säger åklagare Hans Ihrman på Riksenheten för säkerhetsmål. Däremot kan det vara enklare att säga att den är misstänkt.

– Går den till en person i al-Hol är det i varje fall en misstänkt transaktion, säger han.

Men för att kunna gå vidare krävs att man reder ut vem mottagaren är och vilken roll denne haft.

– Man måste veta vem som finns i andra änden och vad syftet med transaktionen är. Man måste också kunna knyta någon formulerad misstanke eller gärning som beskrivs i terrorlagstiftningen till personen, säger Hans Ihrman.

Det kan exempelvis handla om rekrytering, utbildning eller att man deltagit i planering av terrorattentat.

– I dag har vi inte passivt medlemskap eller samröre att hänga upp det på, säger Ihrman.

Ett lagförslag som kriminaliserar samröre med terrororganisationer är planerat att träda i kraft i mars.

Fokus på männen

Kvinnan som sade sig samla in pengar till al-Hol har kopplingar till en av Sveriges mest kända IS-resenärer.

TT: Säpo borde rimligtvis ha koll på henne. Ändå kan hon syssla med det här?

– Det är märkligt. Men jag tror att det ofta är fokus på männen eftersom de har ett mer utbrett våldskapital. Du måste alltid göra avvägningar och prioritera verksamheten – antingen hitta terrorister som är på väg att göra någonting, eller hitta 12 000 kronor som ska föras ner till al-Hol, säger Magnus Ranstorp.

Konsekvenserna av att donationskampanjerna tillåts fortgå kan dock bli allvarliga, enligt Michael Krona.

– IS är fortfarande väldigt resursstarka. Den här typen av donationer spär såklart på risken att de i olika delar av världen får ny kraft att genomföra attacker och rekrytera fler människor till ideologin.

Rättad: I en tidigare version av en faktaruta till texten fanns en felaktig tidsangivelse för när Abu Bakr al-Baghdadi dödades.

ANNONS