Inspelat hemligt samtal pressar Trudeau

Publicerad 2019-03-30

Pressad premiärminister. Kanadas Justin Trudeau.

En hög statstjänsteman som förklarar för riksåklagaren varför premiärministern inte vill ha ett åtal.

Det är den senaste ingrediensen i en växande skandal som pressar Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Samtalet spelades in den 19 december i fjol av den tidigare riksåklagaren, som i Kanada också är justitieminister, Jody Wilson-Raybould. Hon pratar på inspelningen med topptjänstemannen Michael Wernick.

– Han är fast besluten, mycket bestämd, hörs Wernick säga. Han syftar på att premiärministern vill se en uppgörelse mellan rättsvårdande myndigheter och det korruptionsanklagade storföretaget SNC-Lavalin för att det ska slippa ett åtal. Trudeau, säger Warwick, undrar varför man inte eftersträvar en uppgörelse.

Ljudfilen har blivit offentlig sedan Wilson-Raybould lämnat in den till parlamentets justitieutskott, rapporterar kanadensiska medier.

En av Trudeaus närmaste män, Gerald Butts, avgick förra månaden av just den anledningen att han ska ha pressat Wilson-Raybould till en uppgörelse med SNC-Lavalin.

Trudeau förnekar att han eller någon av hans medarbetare ska ha gjort något olämpligt. De har dock sagt att de befarar att tusentals arbetstillfällen kan gå förlorade vid en eventuell fällande dom mot företagets företrädare.

SNC-Lavalin, som bland annat är ett byggföretag, misstänks ha betalat mutor för att vinna upphandlingar i Libyen under Muammar Gaddafis tid vid makten. Han störtades 2011.