Polisen hyr ut celler – blir häktesplatser

Publicerad 2020-03-02

Överenskommelsen medför att 22 häktesplatser inrättas i polisarresten.

Häktet i Malmö är ständigt proppfullt.

För att lösa platsbristen hyr polisen nu ut celler till Kriminalvården.

Därmed blir det 22 nya häktesplatser i staden.

Platsbristen på landets häkten har varit en följetong. I Malmö ledde den höga beläggningen förra året till att Kriminalvården för första gången på tio års tid inte kunde ta emot fler häktade.

Häktade personer fick då sitta i polisens arrest tills att det blev plats ledig.

Tidigare har det rapporterats att Kriminalvården vill lösa platsbristen genom att hyra en korridor med celler hos Malmöpolisen. Någonting som nu också blir verklighet.

På måndagen meddelade polisen att man nått en överenskommelse med Kriminalvården, vilken innebär att 22 häktesplatser inrättas i polisarresten.

”Välkommet tillskott”

– I det ansträngda beläggningsläget vi har är det här ett välkommet tillskott, säger Per Björkgren, chef för Kriminalvården i Region Syd, i ett pressutskick.

Förutom att Kriminalvården löser sin platsbrist menar polisen även att avtalet medför vinster för dem.

De 22 häktesplatserna innebär att polisen inte längre behöver hantera häktade i sina arrester men även att Malmöpolisen slipper att åka runt i landet för att hålla förhör, då frihetsberövade nu kan placeras i Malmö istället för på andra orter i landet.

Gäller tillsvidare

– Nu har vi tagit ytterligare ett steg för ökad samverkan som medför att både polisen och Kriminalvårdens verksamheter blir effektivare. För polisens del kommer hela polisregion Syd att gynnas men i synnerhet polisområde Malmös verksamhet, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i Malmö, i utskicket.

Uthyrningen innebär att polisen i dag har kvar cirka 50 arrestceller i Malmö men Mattias Sigfridsson bekräftar för Sydsvenskan att arresten är byggd med överkapacitet och att enbart extremfall skulle medföra att de blir fulla.

Avtalet mellan polisen och Kriminalvården är tillsvidare med en uppsägning om nio månader.