SvD-fotograf död i coronaviruset

Publicerad 2020-03-31

Den prisbelönte SvD-fotografen Tomas Oneborg har dött i coronaviruset.

Han blev 62 år gammal.

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet, säger SvD:s chefredaktör Anna Careborg, till den egna tidningen.

Tomas Oneborg, prisbelömt fotograf på Svenska Dagbladet, blev 62 år gammal.

Tomas Oneborg har arbetat på Svenska Dagbladet sedan 1986.

2017 var han den första pressfotografen på plats efter terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm. Bilderna från platsen spreds världen över och 2018 tilldelades han andra pris i Årets nyhetsbild.

– Jag har jobbat som fotograf i 40 år och fotat många hemska saker, olyckor och våldshändelser. Men naturligtvis inte i den här stora omfattningen, berättade Oneborg efteråt, enligt SvD.

”Oerhört saknad”

På tisdagseftermiddagen kom beskedet att den prisbelönte fotografen dött till följd av coronaviruset. Dödsorsaken har bekräftats av anhöriga för SvD.

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger chefredaktör Anna Careborg till tidningen.

Även Ebba Bonde, chef för SvD:s visuella avdelning, minns sin vän och kollega med värme.

–Tomas kommer att vara oerhört saknad både som vän och kollega. Han var en av de bästa nyhetsfotograferna i Sverige med en otrolig känsla för komposition och detaljer. Han lämnar ett stort tomrum och en rik bildskatt efter sig.

”Vänlighet och professionalitet”

I en minnesartikel skriver SvD:s Anders Lindblad:

”Det var en ynnest att jobba ihop med ”Onis”. Hans humor, vänlighet och professionalitet är oöverträffad i branschen. Han hade en förmåga att med integritet närma sig alla på samma sätt, det spelade ingen roll om det handlade om höga politiker, idrottsmän eller barn.”

Tomas Oneborg insjuknade i influensaliknande symtom i början av mars och tillbringade den sista tiden av sitt liv i sitt hem i Stockholm. Han blev 62.

Tomas Oneborg var den första pressfotografen på plats efter terrordådet på drottninggatan.