Serievåldtäktsman fortfarande på fri fot

Publicerad 2017-05-30

En 38-årig man är sedan i fredags häktad i sin frånvaro för flera övergrepp. Mannen är fortfarande på fri fot.

– Men det är inte fråga om överfallsvåldtäkter, det har varit en kontakt mellan den misstänkte och offren, säger åklagare Christine Chi.

Serievåldtäktsmannen är efterlyst av åklagare i Örebro. Arkivbild.

Serievåldtäktsmannen misstänks för fyra grova våldtäkter, begångna under maj månad. Ärendet har anknytning till Örebro, men även andra delar av landet.

- Vi har inte anträffat honom och vi vet inte var han är, säger Jonas Rydén, polis i Örebro till TT.

Polisen är medveten om att många i området kring Örebro är oroliga, men har valt att inte gå ut med en bild på mannen.

- Det är en sak som prövas löpande. Som vi bedömer det så finns det ingen akut fara för allmänheten, säger Jonas Rydén.

”Han är jättefarlig”

Den 38-årige mannen har två gånger tidigare dömts till långa fängelsestraff för olika typer av sexuellt våld.

– Han är jättefarlig, har hög återfallsrisk och det kommer han ha en lång tid framöver, sade Jonas Lennestål, psykolog på kriminalvården och expert på sexuellt våld, till TT nyligen.

Polisen hade på tisdagsmorgonen inga uppgifter om var mannen befinner sig och vill inte uttala sig om var han senast sågs.

- Vi har olika uppslag som kontrolleras, men jag vill inte gå in i detalj och tala om det i och med att utredningen pågår. Det jobbas aktivt med det, säger polismannen Jonas Rydén vid avdelningen för grova brott i Örebro, till TT.

Allmänheten oroade

För att minska risken för oro vill åklagaren nu förtydliga att gärningsman och offer inte varit helt okända för varandra.

– Jag har förstått att allmänheten är oroade och därför har jag valt att gå ut med informationen om att det inte är fråga om överfallsvåldtäkter, säger Christine Chi, men inte heller hon vill säga något om hur mannen kan kännas igen.

– Det har med utredningen att göra. Min uppgift är att säkra den och det är av det skälet som jag inte kan gå ut med något signalement i nuläget, säger hon.

Hur stora chanserna är för att gärningsmannen ska kunna gripas så snart som möjligt kan Chi inte uttala sig om.

– Vi jobbar tillsammans med polisen i det här ärendet. Vi försöker få tag på honom men jag kan inte gå in på vilka utredningsåtgärder vi vidtar.

Följ ämnen i artikeln