Så hjälpte Hemköp-handlaren Jocke efter attacken

Uppdaterad 2017-04-10 | Publicerad 2017-04-07

Joakim Skotte tvekade inte – han ville hjälpa till.

När Hemköpshandlaren Joakim hörde om attacken i Stockholm slogs han bara av en tanke – att hjälpa de han kunde.

– Man tänker inte så långt, man agerar efter hjärtat och bara gör, säger han.

På fredagseftermiddagen drabbades centrala Stockholm av en fruktansvärd attack. Stora delar av staden spärrades av och tunnelbane- och pendeltågstrafik stoppades.

Nyheterna nådde Hemköp-handlaren Joakim Skotte när han satt i bilen på väg för att hämta upp sin son på förskolan. Hans butik ligger i Täby utanför stan.

– Jag kom på direkt, att fan vad lyckligt lottad jag är som kan hämta min son. Tänk om man jobbar inne i stan och har en 10–åring hemma, då är det ju schack matt, säger han.

”Man tänker inte så långt”

Han ringde butikschefen och sedan gick allting fort. På Facebook publicerade butiken en status – där de välkomnade alla barn i Täby att komma till butiken, för att få mat och sällskap.

”Ring till oss 08-7560638 så ser vi till att ditt barn kan handla hos oss eller så fixar vi mat”, skrev Joakim.

– Man tänker inte så jävla långt. Man agerar efter hjärtat och bara gör. Folk frågade hur jag tänkte med betalning, skit i det. Jag ville bara lösa saker.

Det blev ingen folkanstormning till Joakims butik. Men inlägget blev snabbt stort på Facebook. Över 34 000 har gillat inlägget, och omkring 7 500 har delat det vidare.

Och många har hört av sig för att tacka för hans insats.

– Många stamkunder och andra har hört av sig och sagt tack. Men det är klart att vi ställer upp, vi försökte bara göra det vi kunde, säger Joakim.

”Måste ställa upp”

För de som kom till butiken fanns det mat uppdukad och möjlighet att äta på plats. Hemköps-gänget hade ställt i ordning. Tyvärr gick det inte att köra ut mat, säger Joakim.

– Hela Stockholm stod ju still. Men det var liksom att vår butik stod öppen för att ta emot.

Han fortsätter:

– Vi måste ställa upp för varandra i sådana här situationer. Jag hoppas bara att jag gjorde vad jag kunde ikväll.

För fler liknande historier – följ Goda nyheter på Facebook