Lämnar EU fältet fritt för Putin?

EU står i det tysta inför ett svårt dilemma.

Ska man låta fler länder på Balkan bli medlemmar eller lämna fältet fritt för Rysslands president Putin att öka sitt inflytande?

I förra veckan var toppkandidaten till presidentposten i Serbien, premiärminister Alekandar Vucic på besök hos Vladimir Putin i Moskva. Besöket var ingen slump trots att Putin sagt att han inte vill lägga sig i valrörelsen.

Som extra valfläsk fick Vucic med sig sex ryska MIG-plan lagom till söndagens val.

I Belgrad tycker man att EU drar benen efter sig när det gäller deras medlemansökan. Sedan fem år har Serbien varit kandidatland men förhandlingarna går väldigt trögt. Till viss del är det Serbiens eget fel som vägrar att erkänna Kosovo, som tidigare var en del av Serbien.

Men även om Serbien gör det imorgon så skulle man inte få bli EU-medlem.

EU har vuxit kraftigt under 2000-talet. Alltför snabbt tycker många av medlemsländerna. Växtvärken har kastat in organisationen i en rad allvarliga kriser. Så allvarliga att det lett till en existentiell kris där många ifrågasätter om unionen har någon framtid.

Förödande krig

Då är det inte läge att utöka ytterligare.

Samtidigt vill EU hålla länder som Serbien, Montenegro, Makedonien och Bosnien varma och inte döda medlemsdrömmen. EU hoppas att moroten om medlemskap ska förhindra att motsättningarna som ledde till 90-talets förödande Balkan-krig ska blossa upp igen.

Även om vapnen tystnat så pågår hela tiden en verbal krigföring mellan Serbien och Kosovo och bosnienserberna vill bryta sig ur Bosnien. För att nämna några av krutdurkarna.

Men länderna som sitter i väntrummet har inte ett oändligt tålamod. De börjar redan se sig om efter andra samarbeten.

Rysslands president Putin har inte varit sen att utnyttja situationen. Ryssland hade nära relationer med det forna Jugoslavien som i viss mån var en del av Sovjetimperiet. Särskilt Serbien har alltid haft en speciell relation med Ryssland.

Utöka inflytande

Vucic, en gång informationsminister under krigsförbrytaråtalade Slobodan Milosevic, sticker inte under stol med att Serbien helst vill bli en del av västvärlden och att ett EU-medlemskap är det viktigaste. Men när det verkar avlägset tvekar han inte att knyta andra band.

Putin har sina särskilda skäl att försöka stoppa länder på Balkan att bli EU-medlemmar. Han vill gärna utveckla de historiskt goda relationerna och utöka Rysslands inflytande. Samtidigt vill han också slå in en kil mellan Balkan och EU. Lite på samma sätt som han gjorde när Ryssland förhindrade att Ukraina närmade sig EU, utan att för den skulle starta ett krig. Ukraina är långt viktigare för Ryssland än Balkan.

Kan inte förlora

Rysslands president befinner sig i den tacksamma situationen att han sannolikt inte kan förlora. Skulle Serbien och andra så småningom bli medlemmar av EU så finns det ett antal stater inne i unionen som kan förväntas driva EU i en mindre ryssfientlig riktning, även om Ryssland fortsatt vägrar ge upp Krim som man annekterade från Ukraina.

Putin hoppas också mycket på valet i Frankrike. Han gör vad han kan för att högerextrema Marin Le Pen ska vinna. Nyligen tog han emot ledaren för Nationella Fronten i Kreml under former som påminde om ett statsbesök. Le Pen har upprepade gånger hyllat annekteringen av Krim.

I grunden handlar maktspelet om att Putin vill destabilisera EU, framförallt när det gäller unionens förmåga att handla i enighet mot Ryssland. Målet är att EU aldrig mer ska kunna gå samman och genomföra sanktioner mot Ryssland som man gjort i fallet med Ukraina.

Var och en är Europas länder en munsbit för Ryssland. Ett enat Europa är det en helt annan match.