NRK-serien i blåsväder – stoppas helt

Publicerad 2023-11-22

Jan-Egil ”Bamsegutt” Granfoss.

De senaste dagarna har det stormat mycket kring NRK:s dokumentärserie ”Ingen elsker Bamsegutt”, efter att det framkommit att huvudpersonen blev dömd för sexualbrott mot barn 1991.

Nu stoppas serien helt.

Dokumentären följer Jan-Egil ”Bamsegutt” Granfoss, 61, som enligt serien blivit orättvist behandlad av det norska välfärdssystemet.

Granfoss menar att han under 2012 skrev under en flyttanmälan, men att han inte själv förstod vad han skrev under på. Det ledde till att hans inkomstbidrag blev kraftigt reducerat.

Han menar att han blivit lurad av Nav, och att han har skrivit över 9 000 mejl till norska myndigheter.

Därför lever han med sin familj på Filippinerna i fattigdom sedan många år tillbaka, enligt Granfoss.

Dokumentären har fått många att engagera sig, och det har samlats in över fyra miljoner kronor för att Granfoss och hans familj ska kunna flytta hem till Norge igen.

Det som däremot inte framkommit förrän efter att serien redan sänts är att Granfoss blev dömd för sexuella övergrepp på sex barn mellan åldrarna sex till tio år 1991.

Då var han själv 29 år gammal och hovrätten bedömde att han inte förstod var gränserna gick. Han dömdes till åtta månaders villkorligt straff med två års prövotid.

Tillfälligt avpublicerad

NRK har tidigare tillfälligt avpublicerat serien, efter att ett flertal klagomål kommit in.

Även några av offren som nu är vuxna, har uttalat sig i VG:

– Jag tycker att det är vedervärdigt. Det är flera som har blivit lurade, eftersom sanningen inte har kommit fram, säger en av personerna.

Även Aftenpostens Christina Pletten har kritiserat serien:

”Den borde aldrig ha sänts”, skrev hon i en krönika på fredagen.

Journalisten Tore Strømøy.

Ber om ursäkt

Granfoss har själv sagt att han egentligen önskade att informationen om domen skulle komma fram, men NRK tillsammans med dokumentärens skapare, journalisten Tore Strømøy, valde att utesluta det.

– Vi förstår i dag att det var fel av oss att inte ta med den informationen i serien, säger NRK:s distriktsdirektör Marius Lillelien till VG.

Under onsdagen höll NRK en pressträff där de gick ut med att serien i stället stoppas helt, och kommer inte att publiceras på nytt igen.

”Dessvärre har NRK inte klarat av att berätta denna historia med den höga journalistiska standarden som NRK:s innehåll ska ha”, skriver NRK på sin hemsida.

De ber även om ursäkt till Granfoss offer.

”NRK beklagar att serien blivit en belastning för familjen, och NRK vill be om ursäkt till familjen och de drabbade”, skriver de.

NRK:S högsta chef, Vibeke Fürst Haugen, var också informerad om domen före publicering.

Hon uttalade sig för första gången under presskonferensen på onsdagen.

– Jag hade inte en fullständig bild, och det skulle jag ha haft. Det var mitt ansvar, säger hon.

En pressträff hölls om skandalserien. Vibeke Fürst Haugen, chef på NRK uttalade sig.

Följ ämnen i artikeln