Trippelmördaren Juha Valjakkala har rymt

Publicerad 2022-10-25

En av Finlands mest ökända mördare, Nikita Bergenström, tidigare känd som Juha Valjakkala, 57, har lämnat det öppna fängelset i Kervo utan tillstånd.

Nu är han på rymmen.

– Exakt när han lämnade är okänt. Det är i alla fall färskt, säger Marko Oresmaa till Ilta-Sanomat.

Nikita Bergenström, som tidigare hette Juha Valjakkala, har lämnat det öppna fängelset i Kervo i Finland utan tillstånd, skriver Ilta-sanomat.

Det bekräftar enhetschefen Marko Oresmaa för tidningen. Enligt honom ska Valjakkala har försvunnit under tisdagsmorgonen.

– En efterlysning har givetvis utfärdats för honom. Polisen letar efter mannen, men enligt häktets uppgifter har han ännu inte hittats, säger Oresmaa.

Enligt uppgifter till tidningen ska rymningen ha skett i måndags då han fördes till ett läkarbesök. Att han var borta uppmärksammades först på tisdagsmorgonen.

Valjakkala ska ha förts till det öppna fängelset för snart en månad sedan.

Mördade familj – för en cykelstöld

Den 3 juli 1988 begick Juha Valjakkala ett fruktansvärt dåd i Åmsele tillsammans med sin flickvän Marita Routalammi. Två månader tidigare hade han frigivits från Åbo fängelse, och reste tillsammans med sin flickvän till Sverige.

De såg en cykel parkerad vid ett hus, som tillhörde familjen Nilsson i Åmsele. De brydde sig inte, och åkte vidare på cykeln. Pappa Sten Nilsson och hans 15-åriga son körde efter dem.

De avrättades sedan båda två med en avsågad hagelbössa på kyrkogården i Åmsele. Mamman i familjen cyklade efter dem, och hon blev misshandlad och knivmördad av Juha Valjakkala.

Han dömdes till livstids fängelse och utvisning från Sverige.

Har rymt tidigare

Han frigavs villkorligt i i februari 2008 efter ett beslut från Helsingfors hovrätt. Men tre månader senare avvek han från sin övervakade frihet och greps ett dygn senare efter en 30 kilometer lång biljakt.

Det är långt ifrån första gången han rymt.

1994, när han fortfarande satt i fängelse för Åmselemordet, tog han en av fängelsets engelskalärare som gisslan och flydde i en beväpnad bil norrut.

I maj 2002 rymde han från ett fängelse i Pyhäselkä under en obevakad permission, men greps i Sverige dagen efter.

Men en av de kanske mest uppmärksammade rymningarna var i november 2006, då han tillsammans med en medfånge rymde genom ett fönster. Ett rikslarm gick i Sverige. Han greps några dagar senare och fördes tillbaka till Sverige.

Följ ämnen i artikeln