Historikern om känsliga Österlenfrågan: ”Som Coca-cola”

Uppdaterad 2023-07-08 | Publicerad 2023-07-07

Var går gränsen för Österlen – egentligen?

Den till synes oskyldiga frågan väcker ofta heta känslor bland lokalborna.

– Men jag är ganska generös, säger historikern och ur-österlenaren Lena Alebo.

Frågan om vad som egentligen tillhör Österlen har länge debatterats flitigt i området.

Och svaret är inte enkelt. Det förstår man direkt av den första meningen på Österlens Wikipedia-sida:

”Österlen är en slätt- och skogsbygd i sydöstra Skåne utan entydig avgränsning”.

– Österlen betyder österut – ingenting annat. Det var de som bodde väster- och söderut som sa att de ”skulle österlent till”. Det gör det lite problematiskt från början, det är ett begrepp som inte har några gränser, säger Lena Alebo, historiker och chef för Österlens museum.

”När jag var barn använde vi inte begreppet mycket. Det var inte något man ståtade med, att man var från Österlen”, säger historikern Lena Alebo.

Blev varumärke

Och problem blev det när Österlen började användas som varumärke i början av sekelskiftet.

– Man måste ge varumärket ett innehåll. Det uppdraget fick då, eller om det var självpåtaget, men det var John Osterman som var redaktör för Simrishamnsbladet, Theodor Tuvfvesson som var lokalhistoriker och poet och det var Fritjof Nilsson Piraten. På 1920-talet kom den första turistbroschyren och den hette ”Till Österlen vill jag fara”.

Enligt trions indelning bestod Österlen av Albo härad, Järrestad härad och Ingelstad härad. Häraderna är i dag Simrishamns och Tomelillas kommuner och vissa delar av Ystads kommun.

– Innan dess var det inte ett problem. Det fanns en folklig uppfattning att öster om Trelleborg var ”österut” Så på det viset är ju Ystad i begreppet, och även väster om Ystad. Men det skulle ju ingen ”österlening” i dag gå med på.

Het fråga i Facebookgrupp

Österlensbegreppet från 1920-talet är också det som mäklaren Marcus Ekström använder sig av i sitt yrke.

– För oss mäklare som bor här på Österlen finns det en ganska etablerad gräns. Men för andra mäklare kan gränsen ibland gå vid Kristianstadtrakten, och på andra sidan Ystad, säger han.

Mäklaren Markus Ekström.

Han håller med om att frågan är väldigt känslig.

– Det finns en Facebookgrupp, ”Österlens anslagstavla” med säkert 50 000 följare. Någon gång i kvartalet är det någon ny och helt ovetandes som ställer frågan – och en timme senare är det 250 kommentarer.

”Många vill avgränsa”

Lena Alebo är född och uppvuxen i byn Svinaberga utanför Simrishamn.

– När jag var barn använde vi inte begreppet mycket. Det var inte något man ståtade med, att man var från Österlen.

Vem får kalla sig österlenare?

– Jag är ganska generös. Jag bryr mig inte så mycket om begreppet faktiskt. Men många tycker att det är ett problem och vill avgränsa. Coca-cola har sina ingredienser – då måste varumärket Österlen också ha sina gränser.

Varför är frågan så känslig?

– För att folk är stolta över området, antar jag. Då blir man väldigt störd av att mäklare använder begreppet över större delar av Skåne. Jag vet inte varför det är så känsligt, men vi som bor här älskar väl den här platsen så mycket – att vi vill begränsa den.


Aftonbladets Peter Wixtröm och Nora Fernstedt på plats på Österlen.

Följ ämnen i artikeln