Kritik mot Cdon – säljer dräkt med ”blackface”

Svaret: Vi kommer ta bort den

Publicerad 2023-03-07

Maskeraddräkten ”Barn Afrikan Djungel” på Cdon:s hemsida.

Charlotte skulle köpa en lejondräkt till sin son.

Men när hon kollade igenom Cdon:s utbud av maskeraddräkter blev hon illa till mods.

– En dräkt som föreställer en svart kroppsstrumpa och ”blackface” dyker upp på djungeltemat. Jag upplevde den som provocerande och klart rasistisk, säger hon.

När Charlotte skulle söka efter en maskeraddräkt till sin son gick hon in på Cdon:s hemsida.

– Min son ska ha kalas med djungeltema och jag satt och letade efter inspiration till pynt och en lejondräkt till honom, säger hon.

Men när hon letade runt fick hon syn på en dräkt som hon reagerade på. På hemsidan har den beskrivningen ”Maskeraddräkt för barn Afrikan Djungel” på Cdon:s hemsida.

”Om du tänker ordna ett stort kalas, så kan du hitta Maskeraddräkt för barn Afrikan Djungel (2 antal) och annat till bästa pris, för att skapa en unik och festlig miljö”, står det vidare.

– En dräkt som föreställer en svart kroppsstrumpa och ”blackface” dyker upp på djungeltemat. Jag blev illa till mods och upplevde den som provocerande och klart rasistisk. Jag förstår inte hur den har kunnat tillverkas idag, än mindre gått igenom och säljas till barn på en så stor och välkänd e-handelssajt, säger Charlotte.

Maskeraddräkten ”Barn Afrikan Djungel” på Cdon:s hemsida.

Cdon: Kommer ta bort den

E-handeln slogs ihop med Fyndiq.se. På sin hemsida skriver företaget att se säljer miljontals produkter inom olika kategorier.

Thomas Pehrsson, presskontakt på Cdon, meddelar att de kommer ta bort dräkten från sin hemsida. Detta efter att Aftonbladet ställt frågor om dräkten och företagets kontroller av sina produkter.

”Vi kommer att ta bort produkten från vår hemsida då den upplevs som stötande. CDON tillhandahåller en marknadsplats via CDON:s hemsida, där både vi och andra företag erbjuder varor till försäljning. Den aktuella produkten säljs av ett annat företag, inte av CDON”, skriver han i ett mejl.

”På marknadsplatsen finns det över 12 miljoner produkter och respektive säljare ansvarar för sina produkter. Vi har dock villkor för vilken typ av produkter som inte är tillåtna på marknadsplatsen och följer upp potentiella avvikelser från sådana på ett lämpligt sätt. Det ska vara en bra upplevelse att handla på CDON:s marknadsplats, och vi kommer som sagt ta bort denna produkt”, fortsätter han.

Följ ämnen i artikeln