Polisens resurser och effektivitet granskas

TT

Publicerad 2023-10-27

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vill veta om den växande polisen använder sina resurser väl. Arkivbild.

Polisen ska stärkas med fler anställda och ökad lokal närvaro. Nu har regeringen gett Ekonomistyrningsverket i uppdrag att analysera hur väl resurserna används.

”När en så stor del av skattebetalarnas pengar läggs på att bygga ut polisen vill vi samtidigt säkerställa att varje krona går till precis det som de är avsedda för – en stark polisiär närvaro i hela landet”, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Syftet med kartläggningen är att säkra att polisens resurser används ”effektivt och ändamålsenligt”, inte minst när det gäller den lokala närvaron.

Polisens anslag ska i regeringens budget öka med tio miljarder kronor fram till 2026. Regeringens mål är att öka antalet poliser med flera tusen för att nå en polistäthet som motsvarar genomsnittet i EU.

I Ekonomistyrningsverket uppdrag ingår bland annat att titta på styrningen av de medel som tillförs för att öka antalet anställda och i vilken utsträckning resursfördelningen bidrar till att stärka den lokala närvaron runtom i landet.

Uppdraget ska redovisas senast den 4 november nästa år.

Följ ämnen i artikeln