S kritiserar stoppat stöd: "Katastrofalt"

TT

Publicerad 2024-01-31

Socialdemokraternas Morgan Johansson kallar det indragna stödet "katastrofalt". Arkivbild.

Sveriges beslut att stoppa utbetalningarna till FN-organet Unrwa är katastrofalt, anser S utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson.

Men statsminister Ulf Kristersson (M) försvarar beslutet.

– Vi måste klarlägga vad som hänt, säger han.

”Beslutet att dra in stödet till Unrwa är katastrofalt, och kan slå sönder den viktigaste biståndsorganisationen för palestinierna i ett läge där miljontals civila är krigsdrabbade och riskerar svält”, skriver han på X.

Johansson anser att Israels anklagelser först måste utredas, och om de är sanna bör de enskilda personerna straffas, inte ”miljontals civila kvinnor och barn”.

Beslutet från Sida under tisdagskvällen innebär att 31 miljoner kronor nu omfördelas till andra humanitära organisationer, som World Food Programme och Röda Korset i de palestinska områdena och i Libanon.

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger på en pressträff att målet inte är att avsluta biståndet, utan att säkerställa att allt går rätt till.

– Nu pausas bidragsgivningen till just Unrwa för att klarlägga vad som har hänt kring de här mycket allvarliga anklagelserna om delaktighet i terrorattacken, säger han och fortsätter:

– Jag delar helt beskrivningen att det är en förfärlig humanitär situation i Gaza. Sverige vill hjälpa civilbefolkningen på plats men vi måste säkerställa att det inte går till helt felaktiga saker.

Följ ämnen i artikeln