Kristersson om Förintelsen: Acceptera inte hatet

TT

Publicerad 2024-01-27

Att hålla minnet av Förintelsen levande finns inpräntat i vårt gemensamma medvetande, men vår förmåga att hålla det löftet prövas just nu, både i Sverige och globalt, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på Förintelsens minnesdag.

Kristersson vittnar i sitt tal under minnesceremonin i Eric Ericsonhallen i Stockholm om den rädsla och otrygghet som många judiska familjer i Sverige gett uttryck för sedan kriget på Gazaremsan inleddes i oktober.

Ett exempel är en ung kvinna som säger att hon nästan är tacksam över att släktingar som överlevde Förintelsen inte längre är i livet för att de ska slippa återuppleva rädslan.

– Det smärtar att läsa och höra deras vittnesmål om vad som sker i Sverige i dag, säger Kristersson.

Varje dag en minnesdag

Två av talarna under minnesceremonin som arrangerades av Forum för levande historia var makarna och Förintelseöverlevarna Dina och Jovan Rajs. De uttrycker båda tacksamhet för att alla minns tillsammans med dem, men säger att för dem är varje dag en minnesdag.

– Vi lever med det här. Vi lever i två plan där ett är det vanliga livet och det andra är de underliggande minnena som hela tiden vill komma upp till ytan, säger Dina Rajs.

Deras råd är att aldrig sluta att ”bevaka” omgivningen.

– Vi besöker många skolor och säger alltid att om man märker att någon går snett så gör man någonting, säger Jovan Rajs.

Hat frodas i tystnad

Även Ulf Kristersson varnade i sitt tal för en ”de facto-acceptans” och för tystnaden där den ”ogenerade antisemitismen tigs ihjäl”.

– Den ska bemötas och bekämpas. Hatet frodas i den tystnad där de hotade kuvas, säger Ulf Kristersson.

– Min uppmaning till alla svenskar är: Stå inte tyst. Acceptera inte hatet. Säg ifrån. Visa civilkurage.

Följ ämnen i artikeln