Tunn trend bland landets älgar

TT TT

Publicerad 2018-10-10

Älgen blir en allt ovanligare syn i skogarna i södra Sverige. Arkivbild

Värme och torka skapar tunna och små älgar, som i sin tur får mindre och färre kalvar. Trenden är inte ny men speciellt tydlig efter sommarens rekordvärme.

– Älgen är bra anpassad till snö och kallt klimat, får vi förändringar i klimatet blir det ökad konkurrens från andra arter, säger Carl-Johan Lindström på Naturvårdsverket.

Älgjakten är i full gång, i de norra delarna sedan första måndagen i september, i söder sedan i måndags. Under jakten skjuts ungefär 90 000 älgar av det totala antalet på ett par hundra tusen djur. Men den senaste tiden har inneburit en ny verklighet för den svenska älgen.

– Det här är det mest extrema år vi har haft, vädermässigt har vi aldrig haft ett så här torrt år. Det jagas ju fortfarande så riktigt hur stor den här effekten blir totalt sett syns inte än, säger Fredrik Widemo, viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet och naturvårdsstrateg på Svenska jägareförbundet.

Små och få

Widemo vill inte dra för stora växlar på ett enskilt varmt år, men höjer ändå ett varningens finger för en nedåtgående spiral.

– I år och nästa år kommer det att födas relativt få kalvar och de kommer att vara små. Och älgar växer inte ifatt, en liten kalv blir en liten vuxen. Små vuxna får i sin tur små och få kalvar.

Carl-Johan Lindström, som är handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, understryker samtidigt att det inte är fråga om någon kris.

– Älgstammen är livskraftig, den är spridd över hela landet och jag ser inget hot mot den i dag, men värmen kommer att innebära en förändring.

Finns en oro

Fredrik Widemo säger att det är svårt att sia om hur snabbt mer övergripande förändring kommer att ske.

– Det är klart att det finns en oro. Vissa år kommer att vara riktigt dåliga, sedan kommer det kanske ett blött och kallt år vilket är perfekt för älgarna. Men med tanke på de pågående klimatförändringarna, att det blir varmare och torrare, kommer vi att tappa älgen i södra Sverige.

Nya förslag

Att få fram en faktisk siffra för hur många älgar som finns i Sverige är inte helt enkel. Dels genomförs flygobservationer, dels rapporterar jägare kontinuerligt in under jakten.

– I dag reglerar vi älgstammens storlek med jakt. Sedan är markägare och jägare inte alltid överens om hur stor den ska vara. Men vi har sänkt stammen, det har vi. Men det är också i linje med de nya politiska direktiven, säger Widemo.

De direktiven kom 2012 och är nu under utvärdering. Carl-Johan Lindström deltar i arbetet som ska presentera en uppföljning av systemet till regeringen den 30 november i år.

– Vi kommer att komma med förslag. Det är en del mål vi ser som man inte riktigt har uppnått, men förslagen kommer att vara inom nuvarande system. Vi skruvar på det lite för att få till bättre måluppfyllelse, säger han.

Följ ämnen i artikeln