Smuggelspriten flödar bland ungdomarna

Publicerad 2012-11-07

Alkoholen köps in i Tyskland och rinner in via Skåne

För Sveriges ungdomar är det inte svårt att köpa sprit.

I kvällens program av "Kalla fakta" kartläggs smuggelspriten – som 40 procent av landets gymnasieungdomar uppger att de druckit av.

– Ungdomar kan dricka och få tag i alkohol precis när som helst, säger Håkan Gustafsson, polisens alkoholsamordnare i Malmö.  

Systembolaget vid Klarabergsgatan i Stockholm en lördag kvart i tre.

Köerna ringlar sig långa inne i butiken när stressade människor hamstrar inför helgens middagar och fester.

När klockan slår tre stängs dörrarna och de som blivit utan får vänta till på måndag innan en flaska vin kan öppnas hemma.

Måndag till lördag, 10-20 på vardagar – så ser det ut.

"Får det hemlevererat"

För landets ungdomar är situationen på många sätt annorlunda.

I TV4:s "Kalla fakta" har langare som säljer till barn och ungdomar kartlagts och konfronterats under hösten. Och det man får se i kvällens program är långt ifrån betryggande.

När systembolaget stänger för de vuxna i samhället behöver många ungdomar bara plocka upp mobilen och ringa ett samtal. En timme senare har de en vodkaflaska i handen.

– Som ungdom kan man ringa hem till en langare och få det hemlevererat 24 timmar om dagen, och det är ett problem, säger Scott Goodwin, alkoholsamordnare i Växjö, i programmet.

Han är en av många inom poliskåren som är frustrerade över hur lätt det är att langa sprit i Sverige – men även för de minderåriga att få tag i den.

40 procent druckit smuggelsprit

Varje år gör Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning enkätundersökningar bland ungdomar om deras alkoholvanor och vart de får tag i spriten.

I år svarade drygt 40 procent av gymnasieleverna i årskurs två att de druckit smuggelsprit. 

"Kalla fakta" följer spåren av alkohol från sitt ursprung i den tyska staden Burg, tillbaka över gränsen vid Skåne. Fullastade flak, personbilar och lastbilar som inte går att komma åt.

Håkan Gustafsson, polisens alkoholsamordnare i Malmö, målar upp en dyster bild: 

– Ungdomar kan dricka och få tag i alkohol precis när som helst, och vi har miljontals liter som rullar in över gränserna, berättar han.

Stämmer träff med "vodkabilen"

Gustafsson uppskattar, som han säger "ovetenskapligt", att cirka 30 miljoner liter smuggeldricka tar sin väg in i Sverige årligen.

Och en stor del av denna fördelas ut bland ungdomar som lätt kommer i kontakt med langare.

I Tyskland kostar 24 burkar starköl 70 kronor och tullen är vana vid att se överbelamrade flak, ofta med samma sorts öl packade i långa rader.

– Köper man så mycket av en sort, så är det verkligen misstanke för försäljning, givetvis, säger polisen Thomas Berggren.

Men mycket mer än att bötfälla för överlastning kan de inte göra.

"Kalla fakta" stämmer en bit in i programmet träff med den så kallade "vodkabilen".

En silvrig Mercedes som i centrala Stockholm kör runt leveranser med baksätet fyllt av smuggelsprit.

Med dolda kameror och mikrofoner köper de dricka av en ung man, som tar 220 kronor per flaska. Allt man behöver göra är att sms en adress – så dyker han upp.

Sitter nu anhållen

Och de ungdomar som "Kalla faktas" reporter möter verkar alla känna till vem man ska ringa för att få tag i öl, vin och sprit.

För att få bukt med dessa problem arbetar polisen efter den så kallade Kronobergsmodellen, där ungdomarna som köper alkoholen är i fokus.

Genom att samla in vittnesuppgifter från flera ungdomar och vid flera tillfällen kan polisen styrka grova brott från langarna.

– När man vill få ett bra straff för langning, om man vill komma upp till grovt brott, då måste man visa många försäljningstillfällen, säger Scott Goodwin i Växjö.

Ett projekt som visat sig vara någorlunda effektivt.

Den man som körde den silvriga Mercedes-bilen står nu anhållen tillsammans med fyra andra personer – men runt om i landet fortsätter smuggelspriten att flöda ut till Sveriges ungdomar.

"Kalla fakta" sänds i kväll klockan 21:30 i TV4