UD hemligstämplar Löfvens brev till saudiske kungen

Publicerad 2015-03-31

WASHINGTON/STOCKHOLM. De brev som statsminister Stefan Löfven skrev till den saudiske kungen har hemligstämplats på UD.

Dessutom, visar det sig, har statsministern skrivit två brev.

– Ibland kan det behövas i flera led så att säga. Vi har använt alla kanaler vi kunnat använda, i den takt som varit acceptabel för den andra parten, säger statsminister Löfven.

Det var i slutet på förra veckan som regeringens sändebud Björn von Sydow lämnade över flera brev till den saudiske kungen. Det ena var från den svenske kungen och två andra från statsminister Stefan Löfven, enligt UD.

Men vad som står i breven är hemligt.

"Ingen ursäkt"

Såväl utrikesminister Margot Wallström som Stefan Löfven har flera gånger sagt att breven inte innehåller någon ursäkt till Saudiarabien.

Men, bland annat, på grund av breven har den frostiga relationen mellan Sverige och Saudiarabien tinats upp och "normaliserats och den saudiske ambassadören ska återvända till Stockholm.

Aftonbladet har hos Utrikesdepartementet begärt att få ta del av breven, som först inte kunde hittas.

På tisdagseftermiddagen meddelade UD att breven från statsministern nu sekretessprövats - och sekretessbelagts i sin helhet.

Två brev från statsministern

Det framgår av beslutet att det på UD finns inte ett, utan två brev, från statsministern ställda till den saudiska regeringen, som skrevs i anslutning till Björn von Sydows besök i Saudiarabien.

I beslutet står att "uppgifterna i de aktuella breven rör Sveriges förbindelser med annan stat" och att det "kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om dessa uppgifter röjs".

Därför, skriver UD, omfattas breven i sin helhet av sekretess.

Vad gäller kungens brev säger UD att det inte förvaras hos UD och därför inte kan lämnas ut.

Under en presskonferens i Washington kommenterade Stefan Löfven uppgifterna om de två breven.

– Ibland kan det behövas i flera led så att säga. Vi har använt alla kanaler vi kunnat använda, i den takt som varit acceptabel för den andra parten. Då kan man få använda lite olika verktyg, säger han.