Svenska drunknade i Thailand

Publicerad 2013-11-28

Fler än 30 turister har drunknat i Phuket

BANGKOK. En 59-årig svensk kvinna drunknade på semesterön Phuket i Thailand under onsdagen.

Hon var på semester tillsammans med sin familj.

Familjen bodde vid Karon Beach och det var också där hon drunknade.

Karon Beach

Enligt livräddare på stranden ignorerade svenskan de röda varningsflaggorna och drogs ut på djupt vatten av underströmmar. Livräddarna hittade henne senare flytande långt ut från stranden. Hon fick hjärtmassage under 20 minuter men var då redan död. Kroppen fördes till sjukhus på Phuket.

Dystert år

Svenskan var det första drunkningsoffret sedan en ny säkerhetskampanj startade på Phuket i måndags. Målet för ”Safer Phuket” är att samla in pengar för att kunna bygga 50 torn för livräddarna på öns stränder.

2013 har varit ett dystert år på Phuket där fler än 30 turister har drunkat vid stränderna och i samband med utflykter till småöarna runt om. Myndigheterna på Phuket har slutat släppa officiella siffror om antalet drunkningar och trafikdöda.

Överskattar sin fysik

Orsakerna till de många drunkningarna är bland annat dålig simkunnighet, bristande respekt för varningsflaggor och medicinska skäl. Många av turisterna är äldre personer som ofta överskattar sin fysik. Nyligen drunknade en 78-årig amerikan när han skulle dyka vid Similan Island, norr om Phuket