Nato-chefen: EU kan aldrig ersätta Nato

Bryssel, TT:s korrespondent TT

Publicerad 2018-11-20

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) är på plats för EU-ländernas försvarsministermöte i Bryssel.

Inte intressant, säger försvarsminister Peter Hultqvist om tankarna på en EU-armé.

Dito, tycker Nato-chefen Jens Stoltenberg.

Följ ämnen
Nato

När EU:s försvarsministrar sitter samlade i Bryssel i dag finns Natos generalsekreterare med vid bordet.

Budskapet är dock aningen dubbelt.

Samtidigt som Stoltenberg gillar det allt närmare samarbetet mellan organisationerna vill han inte se något dubbelarbete. Och när Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron talar om att i framtiden skapa en EU-armé möts det inte av jubel från Nato.

”Kan inte ersätta”

– Mitt budskap har hela tiden varit att det är bra att EU gör mer på försvarssidan, så länge det ryms inom det som Nato behöver. För Nato är och förblir grunden i europeisk säkerhet. EU kan inte ersätta Nato, särskilt inte efter brexit då 80 procent av Natos försvarsutgifter kommer från icke-EU-länder, säger Stoltenberg på väg in till dagens möte.

TT: Men skulle det inte vara enklare för Nato om det fanns en EU-armé?

– Nej, Nato har aldrig baserat sig på att ha stora stående styrkor. Det Nato har är att vi har en kommandostruktur, vi har procedurer och vi har övat på att få nationella styrkor att jobba tillsammans och det är det som har gjort Nato till den mest lyckade försvarsalliansen i historien, säger Stoltenberg.

Svensk skepsis

Även från svensk sida är tveksamheten stor till armétanken i EU.

– Det har vi inga planer på att stödja från svensk sida. Vi ser EU som ett samarbete mellan nationalstater och inte en federation och vi utgår också från den militära alliansfriheten när det gäller försvarsfrågor. Vår uppfattning är väldigt tydlig och klar på den här punkten, säger Hultqvist i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln