Polisen ser över alla dödsfall i Halland igen

TT

Publicerad 2018-04-13

Dödsfall som utretts i Halland sedan 2015 ska ses över på nytt. Här söker polisen vid platsen där en 16-åring hittades död i Halmstad 2014. Arkivbild.

Hallandspolisen har kritiserats för att snabbt ha lagt ned utredningar av flera mystiska dödsfall.

Nu ska samtliga dödsfall som har utretts i länet de senaste åren ses över på nytt, av andra utredare.

Vid flera tillfällen där personer har hittats döda under märkliga omständigheter i Halland har polisen i ett tidigt skede avskrivit brottsmisstankar. När fallen sedan har uppmärksammats på annat håll – bland annat i SVT:s "Veckans brott" och i lokala medier – har utredningarna återupptagits.

Utredningsenhet vid polisen i region Väst ska nu göra en översyn av samtliga dödsfall som utretts i Hallandsområdet sedan den 1 januari 2015.

– Totalt hur många dödsfall det handlar om vet jag inte riktigt. Men det är en del. För det är dödsfall av alla sorter och många av dem blir polisfall, säger enhetens chef Helena Trolläng till Hallandsposten.

I maj 2014 hittades en 16-årig pojke död i en bäck utanför Halmstad, det betraktades först som en olycka. Nästan tre år senare greps en 20-årig man, som i höstas dömdes för mord.

I april 2016 hittades en 25-årig man död i ett skogsområde i Ullared, liggandes på rygg utan ytterkläder i ett vattenfyllt traktorspår, med vissa skador. Efter ungefär en halvtimme på platsen slog polisen fast att inget brott låg bakom dödsfallet. Polisen har nyligen fattat beslut om att öppna utredningen igen.

I ytterligare ett fall hittades en 32-årig kvinna död på en gård utanför Falkenberg i oktober 2016. Polisen ansåg att kvinnan fallit från ett hustak i en olycka, mitt i natten, men mordutredningen togs upp igen i slutet av 2017. En rättsmedicinsk undersökning pågår.

Översynen av alla dödsfall väntas vara klar innan sommaren.