Glädjebeskedet: Alla räddade ur grottan

TT

Publicerad 2018-07-10

Samtliga tolv pojkar och deras tränare har räddats ur grottan i Thailand.

Pojkarna har förts till sjukhus där de ska stanna i en vecka för observation.

Thailändsk militär bekräftade vid en presskonferens det som världen hoppats på: alla är räddade.

"Alla 12 'Vildsvin' och deras tränare har hämtats ut från grottan", skrev den thailändska flottan på Facebook tidigare på tisdagen. "Vildsvinen" är namnet på pojkarnas fotbollslag.

Senare meddelade insatsledaren Narongsak Osotthanakorn att de sista återstående personerna i grottsystemet – tre elitsoldater och en läkare som hållit de instängda sällskap – tagit sig ut ur grottan, skriver CNN.

Ska få träffa föräldrarna

Hela insatsen gick som planerat, bortsett från att en dykare omkom under förberedelserna. Alla åtta pojkar som förts ut tidigare har klarat sig helskinnade och sägs vara vid god hälsa, både fysiskt och mentalt.

Insatsledaren sade också att pojkarna snart kommer att få träffa sina familjer på riktigt. Anhöriga som fått besöka den första gruppen pojkar, 14–16 år gamla, fick hålla sig bakom en glasruta under besöket på sjukhuset. De fyra barnen kan äta vanlig mat och är ofta hungriga, enligt de nya uppgifterna. De är också pigga nog att stå upp och gå runt sina sängar.

Mår redan bättre

De fyra som räddades i måndags, 12–14 år gamla, hade "mycket låg kroppstemperatur", men mådde bättre redan på tisdagen, sade Jesada Chokedamrongsuk, vid hälsomyndigheten, till medier på ett sjukhus i Chiang Rai tidigare under dagen.

Alla åtta har fått saltlösning, rabiesvaccin och B-vitamin och ingen av dem rapporteras ha feber.

Undersökningar av pojkarna visar på misstänkta infektioner. Om en till två dagar väntas svar på infektionsprover, och då kommer det att avgöras om familjerna kan få besöka dem.

Pojkarna kommer att vara kvar på sjukhus i en vecka för observation. Även tränaren vårdas på sjukhus.

Bättre skyltning

Nu behöver säkerheten ordnas bättre i grottan, säger premiärminister Prayuth Chan-ocha. Skyltar och bättre belysning måste sättas upp både i och utanför den och ingången måste vaktas.

Den lokala turistmyndigheten antydde redan i förra veckan att man tänker dra nytta av sin numera världsberömda grotta för att locka turister, både thailändare och utlänningar.