Matsvinnet större på köttfria dagen

Publicerad 2018-12-11

I Luleå vill man värna om klimatet. Därför har de infört en vegetarisk dag i veckan i kommunens matsalar. Men nu visar det sig att svinnet ökar på de köttfria dagarna, skriver SVT Nyheter Norrbotten.

Luleå kommun har ett kostpolitiskt program. Ett av initiativen har varit en köttfri dag i veckan för de kommunala skolorna. Det bakomliggande syftet är att satsa på klimatet. Men nu rapporterar SVT Nyheter Norrbotten att eleverna i gymnasiebyns svinn ökar på de vegetariska dagarna.

– Som mest äter 800 eller 850 elever i vår matsal. En dag när det står vegetarisk gryta på menyn kan den siffran vara 500, säger en kokerska till kanalen.

Det genomsnittliga bortfallet är 20 procent på dessa dagar. Vissa köttfria dagar kan det vara upp till 40 procent. Anledningen ska vara att många elever väljer att äta någon annanstans.

Medborgarförslag om mindre vegetariskt

En gymnasieelev har lämnat in ett medborgarförslag om minskat utbud av vegetarisk kost i skolan. Det avslogs av barn- och utbildningsnämnden i Luleå.

– Det är slöseri med pengar och matlagning att laga mat som elever inte äter. Vi vill ju att man äter maten som görs i skolan. Då vill vi att den ska vara så bra och god att de vill äta där, säger Carina Sammeli (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden till SVT.

Hon menar att det finns vissa vegetariska rätter som går hem – och vissa som inte är lika omtyckta. De senare arbetar måltidspersonalen med att byta ut eller förbättra.

Följ ämnen i artikeln