Tidigare SD-politikern döms för styckmord – motivet fortfarande oklart

Publicerad 2022-07-12

Den tidigare SD-politikern Anders Eberhardt, 60, döms till 16 års fängelse för att ha styckmördat sin 59-årige vän.

Tingsrätten har däremot inte hittat ett motiv till varför mannen mördade den andre mannen.

Den tidigare SD-politikern Anders Eberhardt misstänktes ha skjutit och styckat sin 59-årige vän. Han dumpade sedan kroppsdelarna på olika platser i Stockholm.

Anders Eberhardt åtalades i första hand för mord, genom att ha skjutit mannen i huvudet och i andra hand för vållande till annans död. Han åtalades även för brott mot griftefriden och grovt vapenbrott.

Bild från polisens rekonstruktionsfilm.

I dag föll domen. Den före detta SD-politikern Anders Eberhardt döms till 16 års fängelse för mord, brott mot griftefrid och grovt vapenbrott.

Under huvudförhandlingen i rättegången erkände Eberhardt att han orsakat den andre mannens död genom att skjuta honom i huvudet, men sa att det skett av oaktsamhet.

Han erkände också gärningarna avseende brott mot griftefrid och vapenbrott.

Motivet till mordet är fortfarande oklart

Tingsrätten menar att det är ställt utom rimligt tvivel att Anders Eberhardt sköt den andre mannen i huvudet med pistol. Han ska ha stått bakom den andre mannen som satt ner i en fåtölj.

Den tekniska bevisningen talar för att Eberhardt ska ha avlossat skottet från mycket nära håll och vilket träffade mitt i offrets huvud.

Tingsrätten har inte lyckats klarlägga att Anders Eberhardt haft motiv att döda den andre mannen. I domen står det att de båda drack mycket alkohol under den aktuella perioden och att Eberhardt kunde ha ett häftigt humör.

Kroppsdelar hittades i centrala Stockholm

Den makabra historien tog sin början i mitten av september förra året när ett huvud i en sopsäck hittades i Karlbergskanalen i centrala Stockholm.

Ungefär en månad senare hittades ytterligare kroppsdelar vid Junibacken på Djurgården.

I november greps och häktades Anders Eberhardt som var lokal SD-politiker i Nyköping. Hans medlemskap frystes till en början och ha uteslösts sedan från partiet.