Upphandlingar av vård- och omsorgsboenden avbryts

Publicerad 2020-05-09

Äldrenämndens arbetsutskott föreslår att upphandlingen avbryts.

Äldrenämndens arbetsutskott i Uppsala kommun väljer att avbryta den planerade upphandlingen av sju äldreboenden.

– Alla våra utförare av vård och omsorg, såväl kommunala som privata – har nu som högsta prioritet att skydda riskgruppen äldre, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Anledningen till beslutet är att inga anbud inkommit i den redan annonserade upphandlingen av Lundgården och Björklingegården, vilket Uppsala kommun menar beror på den nu pågående coronapandemin.

– Alla våra utförare av vård och omsorg, såväl kommunala som privata – har nu som högsta prioritet att skydda riskgruppen äldre från att smittas och att begränsa fortsatt smittspridning. Detta går före allt annat arbete och jag gör därför bedömningen att det inte är lämpligt att planera för andra verksamhetsförändringar, säger Caroline Hoffstedt (S).

Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Fastigheter behöver ses över

Enligt Uppsala kommun kommer man också att behöva se över fastigheterna då flera av boendena är i behov av upprustning.

– Det viktigaste för mig är att Uppsalas äldre ges en trygg äldreomsorg av hög kvalitet. Nu har vi prövat om andra utförare kan vara med och bidra till att utveckla kvaliteten i vården och omsorgen på våra boenden, men då inga anbud inkom fortsätter vi att driva boendena i kommunal regi, fortsätter Caroline Hoffstedt.

– Vi ser samtidigt över hur vi långsiktigt ska trygga tillgången till boendeplatser med god livsmiljö och hög kvalitet när vi blir fler äldre Uppsalabor.

det nu rådande läget med en pågående pandemi. Kommunen ser också ett behov av att genomlysa kommunens samlade bestånd av boenden för att kunna erbjuda platser med god boendemiljö och trygg omsorg.

23 kommunala omsorgsboenden

I Uppsala kommun finns 36 vård- och omsorgsboenden, motsvarande nära 2 000 boendeplatser. Av dessa boenden drivs 23 i egen regi och 13 av privata utförare.

Följ ämnen i artikeln