Här får kunderna skänka pizzor till sjukvården

Publicerad 2020-03-25

Agnes Malmros och Leo Eriksson i full gång.

Beställ en pizza, skicka med ett meddelande och få maten levererad till sjukhuspersonalen.

Det är konceptet bakom Pizzakuten i Malmö.

– Det är en win-win–win-situation, säger Agnes Malmros, restaurangansvarig på Hedvigsdal.

Nedgången av restaurangbesökare och en vilja att hjälpa sjukhusen i coronatider väckte i helgen idén hos Agnes Malmros, restaurangansvarig, på Hedvigsdal i Malmö Saluhall. Efter samtal med Skånes universitetssjukhus (SUS) kunde också planerna sättas i verket.

I tisdags startade pizzerian, som serverar vedugnsbakade pizzor i saluhallen, Pizzakuten. Kunder har då möjlighet att via Swish beställa en pizza av restaurangen, som därefter levererar pizzorna till sjukhuset.

– Det är en win-win–win-situation. Vi får mer att göra, folk blir glada av att göra något och på sjukhuset blir de jätteglada, säger Agnes Malmros.

Efter att ha sett till att konceptet fungerade rent juridiskt publicerades inlägg om att Pizzakuten startar på sociala medier. Någonting som omedelbart gav en stor effekt.

Agnes Malmros skriver ner kundernas meddelanden.

”Gått förvånansvärt bra”

– Det har gått förvånansvärt bra redan. Klockan 9 i morse hade vi redan 65 donerade pizzor, säger Agnes Malmros.

En överenskommelse har gjorts att Hedvigsdal ska leverera pizzor två gånger i veckan till sjukhuset, om intresset fortsätter även längre fram.

– Jag pratade med infektionskliniken och det första lasset med pizzor går i morgon. Det blir ett lass till akuten på måndag. Sen hoppas jag att vi ska kunna fortsätta. Att det inte bara är en endagsgrej som försvinner i Instragramflödet.

Av pizzorna som hittills swishats över kommer 20 stycken att levereras på torsdagen. De allra flesta med meddelanden, som avsändarna skrivit med i sin swish.

Kan levereras till fler

– Det är jättefina meddelanden till sjukhuspersonalen, så nu dekorerar jag 65 lådor med varma hälsningar.

Planer finns redan på att höra av sig till fler samhällsaktörer, om de vill ha pizza levererad.

– Vi fortsätter tills att sjukhuset säger: ”stopp, vi vill inte ha mer pizzor”. Men jag har tänkt höra av mig till ålderdomshemmen också. Där är kris med mycket sjukdom hos dem som lagar maten. Så de skulle nog kunna tänka sig att få lite pizzor.

Kontakt har även tagits med pizzerior i Stockholm som ska undersöka om de kan göra en liknande sak.

– Det har varit en fantastisk respons, verkligen. Folk blir rörda av det.