Carina Bergfeldt om revanschen på barndomen i ”Sommar”

Sommarpratar öppet om den tuffa barndomen i ”Sommar i P1”

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2019-07-09

Inget blir någonsin detsamma.
Livet vänder igen och igen och igen för Carina Bergfeldt.

På mjukaste västgötska kastas vi rätt in i barndomshemmets skräckkammare. Pappan, den dyrkade och fruktade, som låter sin ilska och frustration gå ut över mamman med slag och förnedring. Hur mamman tvingades söka sjukhusvård när hon fått en ”allergiattack” eller när hon blir spottad i ansiktet, bara så där.

Carina och brodern som försöker parera, som barn ofta gör.

Taggen sitter djupt. Carina återkommer gång på gång till sitt komplicerade förhållande till pappan. Hon lär sig tidigt att hon inte är värd något, han kallar henne snorgris och ungjävel. Säger att hon har en vidrig personlighet och att ingen kommer att stå ut med henne. Och hon tvingar sig att stänga av alla känslor för att överleva.

Carina Bergfeldt sommarpratar om sin tuffa barndom.

Men Carina har orden och tar dem i besittning. Redan som femåring skriver hon sin första bok, Häxan och guldägget, om en flicka som är glad över att hon är föräldralös.

Carina utbildar sig till journalist och kommer så småningom till Aftonbladet, där hon stångas med de dåvarande cheferna för att hon ska få chansen att visa vad hon går för.

Inte förrän mitt i sommaren, när de flesta ordinarie reportrarna är lediga, händer det. När larmet kommer om en explosion i Oslo är hon redo och får åka iväg. När de landar kommer uppgifterna om skottlossning på ön Utøya. Hon skriver – och blir hyllad.

Ett år senare får hon Stora journalistpriset som Årets berättare.

Uppmärksamheten leder bland annat till att hon blir erbjuden och får jobb som korrespondent för SVT i Washington 2016.

Hon fick sin revansch och har kommit långt, den lite stukade flickan från Götene. Och än har hon inte nått vägs ände.


”Sommar i P1” sänds i P1 klockan 13.00 och finns på Sveriges radios hemsida.