FN: 13 000 migranter vid gränsen mot Grekland

TT

Publicerad 2020-02-29

Turkiet har öppnat sina gränser och hindrar inte längre migranter som vill ta sig vidare till europeiska grannländer.

– Vi öppnade dörrarna, säger president Recep Tayyip Erdogan.

FN uppger att minst 13 000 migranter befinner sig vid gränsen mot Grekland.

I fredags kom uppgifter från Turkiet att man skulle öppna gränserna mot EU vilket omedelbart fick migranter att röra sig mot gränsen till Grekland.

– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, säger Erdogan på lördagen.

FN beräknar att minst 13 000 migranter har samlats utefter gränser mot Turkiets grannländer.

"Tusentals migranter, även familjer med unga barn, genomlever en kall natt vid gränsen mellan Turkiet och Grekland", skriver FN:s internationella migrationsorganisation (IOM) i ett uttalande. Gränsområdet där migranter befinner sig är omkring 21 mil långt, skriver AFP.

Enligt Erdogan har 18 000 migranter samlats vid gränserna sedan i fredags och han säger att antalet kan stiga till 30 000 under lördagen.

Turkiet har lovat att hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa i utbyte mot miljardbistånd. Erdogan har vid upprepade tillfällen hotat att åter öppna gränsen mot EU för migranter.

Tårgas mot migranter

Omkring 3,6 miljoner människor som flytt kriget i Syrien befinner sig redan i Turkiet och rädslan för att antalet flyktingar ska öka är stor i landet där missnöjet mot migrationen växer.

– Vi har inte möjlighet att hantera en ny våg av flyktingar, säger Erdogan enligt AFP.

I Kastaniés i nordöstra Grekland sköt polis på lördagsförmiddagen tårgas mot migranter.

– Regeringen kommer att göra vad som än krävs för att skydda sina gränser, säger talespersonen Stelios Petsas, rapporterar Reuters.

Mänsklig rättighet

Stella Nanou, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR i Grekland, säger att man följer situationen noga.

– Sedan i går (fredag) har vi fått rapporter om att asylsökande och flyktingar rör sig mot Grekland och att tårgas och chockgranater har använts vid gränsen, säger hon till TT.

FN-organet uppmanar de grekiska myndigheterna att visa återhållsamhet.

– Vi är medvetna om att situationen är spänd men vi vill påpeka att även om regeringar har rätt att kontrollera sina gränser, så bör de undvika våld och upprätta ett säkert mottagningssystem. Att söka asyl är en grundläggande mänsklig rättighet, säger Stella Nanou.

Hundratusentals på flykt

Den syriska regimen bedriver en offensiv mot ett av rebellernas sista stora fästen i landet, i den syriska Idlibprovinsen som gränsar till Turkiet. Närmare en miljon människor har drivits på flykt internt i Idlib, de flesta mot den turkiska gränsen, i den största fördrivningen hittills under det nio år långa kriget.

Ryssland strider på den syriska regimens sida samtidigt som Turkiet har skickat flera tusen soldater och militär utrustning för att stötta rebellerna. Spänningarna mellan parterna har intensifierats ytterligare sedan över 30 turkiska soldater dödades i ett syriskt luftangrepp i torsdags.