Experterna: ”Tekniskt är det möjligt”

Publicerad 2019-03-22

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) vill förbjuda försäljning av fossila bränslen - som diesel och bensin - om elva år.

Enligt experterna är det fullt möjligt.

– Ja vi tror att det är det. Det finns tekniska och ekonomiska möjligheter idag som inte tidigare fanns, säger Ingrid Bonde, ordförande för Klimatpolitiska rådet.

Klimatpolitiska rådet är en självständig myndighet som har som uppgift att granska hur regeringen lever upp till sina klimatmål.

De har i sin nya rapport studerat transportsektorn, som står för en tredjedel av Sveriges samlade utsläpp, och konstaterar att minskningen av utsläppen av växthusgaser i Sverige har tappat fart.

Målet om att minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent till 2030 kommer bara halvvägs med dagens takt.

– Det går åt fel håll. Sverige uppnår inte de klimatmål som en stark politisk enhet har fastställt i klimatlagen. Det krävs kraftfulla ytterligare politiska åtgärder, säger Ingrid Bonde, som är ordförande för rådet.

”Tekniskt är det möjligt”

Rådet har lagt fram ett antal förslag till regeringen, bland annat att klimateffekter alltid måste tas hänsyn till i politiska förslag. Dessutom önskar man att regeringen beslutar om ett stoppdatum för försäljning av fossila bränslen, som bland annat diesel och bensin.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) sa i veckan att hon vill sätta det datumet till 2030.

– Som miljöpartist vill jag gärna se ett förbud för fossila bränslen till 2030, men jag behöver få med mig riksdagen för ett sådant förbud, sa Lövin till Aftonbladet i onsdags.

Enligt experterna i klimatpolitiska rådet är det fullt möjligt.

– En sådan omställning har utmaningar, men tekniskt är det möjligt, säger Johan Kuylenstierna, vice ordförande i rådet.

”Rekommenderar varmt”

Likadant säger Ingrid Bonde:

– Ja vi tror att det är det. Det finns tekniska och ekonomiska möjligheter i dag som inte tidigare fanns. Ska man göra en så stor förändring kräver det planläggning och långsiktighet. Vi rekommenderar varmt att man ser över denna fråga så fort som möjligt.
Hur skulle det göras?

– Det är upp till regering att fastställa exakt hur man skulle göra, vi ger bara rekommendationer åt vilken riktning man bör gå. De faktiska besluten måste regeringen själv fatta.

ANNONS