Termosfynd var ofarligt

Uppdaterad 2020-01-13 | Publicerad 2020-01-12

Ett större område av Stora torget i Vara spärrades av under söndagen efter att en termos med ett misstänkt innehåll hittades.

Allmänheten avråddes inledningsvis från att stå i fönster mot torget.

Senare visade det sig att termosen var ofarlig.

Larmet om händelsen inkom strax innan 10.30-tiden på söndagen.

– En person har hittat en termos med utborrad botten och det är någon gelé i termosen. Vi måste ta reda på vad det är, säger Tomas Vänerfors, stationsbefäl på Lidköpingspolisen, till Skaraborgs Läns Tidning.

Ett större område av Stora torget i Vara har spärrats av efter att en termos med ett misstänkt innehåll har hittats.

Utfärdade VMA

Nationella bombskyddet skickades platsen för att undersöka föremålet och ett så kallat VMA, Viktigt meddelande till allmänheten utfärdades.

”Med anledning av ett påträffat misstänkt farligt föremål på torget i Vara uppmanar polisen i region Väst personer att undvika att stå i fönster som är riktade mot Stora torget i Vara. Vill man lämna sin bostad finns uppsamlingsplats på Alléskolan på Skolgatan 24 i Vara” stod det i meddelandet.

Människor uppmanas att undvika att stå i fönstren som vetter mot det avspärrade torget.

Inledde särskild händelse

– Jag vet att man utrymmer en Coop-butik som ligger lite för nära. Det är bara en ren säkerhetsåtgärd, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst, till TT.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse inleddes och polisen fattade även beslut om en så kallad särskild händelse.

– Det ger oss möjlighet att få in personal från andra delar av regionen om det skulle behövas, säger Fuxborg.

Var ofarlig

Vid klockan 15.15 meddelade Nationella Bombskyddet att föremålet var ofarligt. Samtliga avspärrningar hävdes och föremålet togs i beslag för en teknisk undersökning.

Vad termosen innehöll är fortfarande oklart.