Expert: Nordkorea vill sätta press på USA

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2019-11-19

USA:s president Donald Trump under mötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Hanoi i februari. Arkivbild.

Nordkoreas plötsliga kritik mot Sveriges roll som medlare handlar främst om att sätta press på USA.

Det tror den tidigare ambassadören i Sydkorea, Lars Vargö, som ser en medvetet aggressiv strategi från regimen.

Sverige har länge spelat en viktig roll i relationen mellan Pyongyang och Washington, då Sverige till skillnad från USA har officiella diplomatiska förbindelser med den slutna diktaturen. Svenska företrädare lyfter ofta fram det förtroende som under lång tid byggts upp i kontakterna som en avgörande tillgång i medlingssituationer.

På tisdagen uttryckte dock Nordkorea visst missnöje med Sveriges roll.

"Om den svenska sidan uppför sig som en baksätesförare kan det ses som orimligt", säger Kim Myong-Gil, en av Nordkoreas förhandlare, i ett uttalande via regimens nyhetsbyrå KCNA. Han syftar på att Sverige, enligt Nordkorea, nyligen framförde en önskan från USA om att hålla nya samtal.

"Slår åt alla håll"

Sådana försök att medla fram en dialog är onödiga nu när USA och Nordkorea redan känner till varandras ståndpunkter, säger Kim Myong-Gil.

"Den svenska sidan bör vara välunderättad nog för att förstå situationen och uppföra sig", tillägger han. Samtidigt tackar han Sverige för att ha stått värd för samtalen i Stockholm i oktober, som avbröts av Nordkorea.

– Jag tror inte att man ska se uttalandet bara som ett angrepp på Sverige, utan det handlar nog främst om att medvetet höja tonläget genom att slå åt alla håll, säger Lars Vargö, tidigare svensk ambassadör i Sydkorea och Japan, till TT.

Ställt ultimatum

Han påminner om att Nordkorea under den senaste tiden även gått till hårda verbala angrepp mot bland andra Japans premiärminister, och häromdagen svarade bistert på en uppmaning till förhandlingar från USA:s president Donald Trump. Nordkorea kräver att USA permanent avbryter militärövningar med Sydkorea om samtal överhuvudtaget ska komma på fråga.

– Det är nog så att man försöker skapa lite panik i Washington, för att sedan kunna utnyttja det om ett möte ändå blir av.

Vågrörelse

Den uppskruvade retoriken passar in i ett mönster som präglat Nordkoreas agerande gentemot omvärlden under lång tid, enligt Vargö.

– När spänningarna är så starka att Nordkorea känner sig hotat av ett möjligt angrepp så börjar man tala vänligt. På så vis försöker man skapa en situation där det i stort sett är omöjligt att göra något militärt mot Nordkorea för USA och då försöker man få ut så mycket som möjligt av den situationen. När man sedan har pratat länge men inte fått det man velat ha genom att vara vänligt sinnad börjar man återgå till en hotfull ton, säger han.

– Just nu verkar man försöka bränna så många broar som möjligt så att det till slut bara finns en bro kvar, direkt samtal mellan USA och Nordkorea.