Experten svarade på frågor om coronaviruset

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2020-03-02

Det nya coronaviruset fortsätter att spridas och nu har över 3 000 dödsfall rapporterats, framförallt i Kina.

Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, svarade på läsarnas frågor om smittan.

Folkhälsomyndighetens chef på avdelningen för mikrobiologi, Karin Tegmark Wisell, svarar på dina frågor om smittan från klockan 15.00.

  • Karin Tegmark Wisell
    2 mars 2020

    Nu avslutar vi chatten. Tack för era frågor! Fler frågor och svar hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida.

  • Karin Tegmark Wisell
    2 mars 2020

    Hej, i Sverige har vi endast 14 fall, och aktiv smittspårning, dvs att man söker upp alla kontakter fallet haft innan och under sjukdomsperioden, görs. Alla identifierade kontakter sätts sedan i hemmakarantän för att inte riskera att smitta vidare. 

    Om du tillhör en riskgrupp och ska resa till områden där smittspridning finns bör du beakta att undvika nära kontakt med sjuka och större folksamlingar där du inte kan hålla avstånd till andra personer. 

  • 2 mars 2020

    Är det dags attundvika folksamlingar om man hör till riskgruppen?

    kronisk sjuk
  • Karin Tegmark Wisell
    2 mars 2020

    Hej Patrik, ett flertal kliniska prövningar pågår i Kina. Enligt WHO kan resultat förväntas från dessa inom några veckor. Förhoppningen är att något av de tidigare kända virusläkemedlen också ska ha effekt på det nya coronaviruset. 

    Många olika vaccinkandidater är under framtagande. När sådana vaccinkandidater finns vidtar omfattande prövningar gällande effekt och säkerhet. WHO uppskattar att det tar minst ett till två år innan ett vaccin är klart för användning. 

  • 2 mars 2020

    de skrevs om att man testat hiv medicin blandat med nån annan medicin med goda resultat i Kina på nån äldre patient. har det inte testats mer?

    patrik
Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.