FOI: Högerextrema näthatet riskerar att trigga i gång flera attentat

Uppdaterad 2020-02-11 | Publicerad 2019-11-09

Högerextremistiska våldsdåd eldas på av hatdiskussionen på nätet.

Det slår Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, fast i en ny rapport om alt-right-rörelsen.

I rapporten beskrivs hur en kult vuxit upp kring massmördaren Dylann Roof och hans karakteristiska pottfrisyr.

– Man pratar om de här fiendegrupperna som smuts eller äckliga skadedjur, säger forskningsledaren Lisa Kaati.

Robert Bowers öppnade eld i en synagoga i Pittsburg, USA, samtidigt som han skrek ”alla judar måste dö”.

Brenton Tarrant sköt ihjäl 51 personer i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland.

Patrick Crusius dödade 22 personer i ett varuhus i El Paso, USA. Före attentatet misstänks han ha skrivit ett manifest om hur Texas riskerar att invaderas söderifrån.

Enligt en ny rapport från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, finns det gemensamma nämnare mellan fem av den senaste tidens attentat världen över: gärningsmännen hade inspirerats av radikalnationalistiska nätsajter.

Använder hatbudskap

I rapporten konstaterar forskarna att hatbudskap, konspirationsteorier och avhumanisering är metoder som används på radikalnationalistiska nätforum för att göra olika grupper till legitima måltavlor för våld.

– När man pratar om de här fiendegrupperna så pratar man om dem som vildar, smuts eller äckliga skadedjur. De beskrivs inte längre som mänskliga, utan som djur, säger Lisa Kaati, forskningsledare på FOI.

Hon drar paralleller till hur judar och andra grupper beskrevs i Tyskland före och under andra världskriget.

– Det är svårt att inte dra paralleller till andra världskriget. Det finns mycket skrivet om hur språket förändrades under den här tiden, säger Lisa Kaati. 

Pottfrisyren en symbol

I rapporten har forskarna också tittat på hur vissa symboler används på de radikalnationalistiska sajterna och hur de förändrats över tid till att numera klassas som hatsymboler. Som exempel tar man i rapporten bland annat upp ok-tecknet, som nyzeeländaren Brenton Tarrant gjorde i rättssalen, och symbolen ”bowl cut” (pottfrisyr) som har direkt koppling till Dylann Roof som sommaren 2015 sköt ihjäl nio personer i en afroamerikansk kyrka i Charleston, South Carolina, USA.

I rapporten beskrivs hur Dylann Roof, som under rättegången förklarade att han ville utlösa ett raskrig, hyllas som en hjälte i de radikalnationalistiska digitala miljöerna. Kring honom har det på nätet vuxit fram en subkultur som går under namnet ”Bowl Patrol”, där namnet refererar till hans karakteristiska pottfrisyr.

– Det här är individer som tycker att den här Dylann Roof har gjort något väldigt bra och ser honom som en hjälte. Då har man valt en symbol utifrån hans ganska utmärkande frisyr genom att börja använda den som profilbild och ofta referera till den egna gruppen som ”Bold Gang”. På så sätt visar man att man står bakom det han har gjort, säger Lisa Kaati.

Säpo har varnat

Rapporten ”Digitalt slagfält” är gjord på uppdrag av regeringen.

– Vi har beställt den eftersom vi ser stora behov av ett aktuellt kunskapsläge så vi förstår hur insatser kan sättas in och vad vi behöver göra mer av, både i Sverige och i Europa, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han säger att radikaliseringen på nätet är en högt prioriterad fråga för Säkerhetspolisen – som också gått ut och varnat för att ett uppskruvat tonläge på nätet inom högerextrema kretsar kan inspirera enskilda individer att radikaliseras och iscensätta attentat.

– Vår gemensamma bild i Europa mellan säkerhetstjänsterna är att nästan alla terrorattentat vi har sett på senare tid har haft en koppling till någon form av aktivitet på nätet innan. Det visar hur viktigt det är att följa de här extremistmiljöerna, att vara tidiga med att se mönster för att också kunna hindra att personer radikaliseras eller blir extrema. Så det här är en jätteviktig fråga för våra säkerhetstjänster att följa, säger Mikael Damberg.


PODD Experten: så formas extremism på nätet

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om en ny rapport från FOI, och om hur radikalnationalism frodas på olika internetforum.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen