Ambassadör avgår – trots stöd hemifrån

TT

Uppdaterad 2019-07-23 | Publicerad 2019-07-10

Brittiske USA-ambassadören Kim Darroch avgår, då han enligt sin egen bedömning inte kan göra sitt jobb längre. Arkivbild.

Storbritanniens USA-ambassadör Kim Darroch lämnar sin post, trots uttalat stöd hemifrån.

"Den nuvarande situationen gör det omöjligt för mig att fullfölja mina plikter på det sätt jag önskar", skriver han i sin avskedsansökan.

Ambassadören har råkat i onåd hos USA:s president Donald Trump sedan hans hemliga diplomatanteckningar med omdömen om Trump läckt ut. För sin regering i London beskrev han den amerikanske presidenten som "oduglig" och hans regering som "enastående dysfunktionell".

Trump svarade på Twitter och kallade Darroch "väldigt korkad", "galen", "en uppblåst dåre" och tillade med sitt vanliga majestätiska plural: "Vi kommer inte längre ha med honom att göra".

May: Väldigt synd

Premiärministern Theresa May beklagar sin ambassadörs beslut.

– Jag har sagt till honom att det är väldigt synd att han kände sig nödgad att lämna sin post som ambassadör i Washington. Hela kabinettet gav sitt fulla stöd till sir Kim i tisdags, sade hon till parlamentet enligt Reuters.

Även utrikesminister Jeremy Hunt är upprörd:

"Närhelst jag besökt Washington har jag slagits av sir Kims professionalism och intellekt. Jag är mycket bedrövad över att ett urval av hans rapporter har blivit läckta", skriver Hunt i ett uttalande.

Enorm otjänst

Hunts rival om premiärministerposten efter May, Boris Johnson, gick ut till Darrochs försvar på onsdagen – efter att ha länge ha hållit tyst i saken. Han kallade ambassadören "en storartad diplomat". Statstjänstemän bör slippa dras in i dagspolitiken, och den som läckte anteckningarna har gjort statsförvaltningen en enorm otjänst, yttrade han vidare.

Brittiska utrikesdepartementets högsta tjänsteman Simon McDonald säger till Reuters att man aldrig varit med om att en statschef vägrat ha med en ambassadör att göra, inte ens när det gällt fientliga stater. Senast London hade en så problematisk relation till Washington var 1856, lägger han till.

En nyckelfråga nu blir hur diplomater ska kunna kommunicera säkert med sin regering, konstaterar McDonald.